stara pravda logo horis 1

10 місць у Карпатах, які варто відвідати навесні

04 Березня 2024

Весна в Карпатах — чарівний час, коли природа оживає після зимової сплячки, а гори розквітають неймовірними барвами. Це ідеальний період для відпочинку, який дозволяє насолодитися теплими променями сонця, буйним цвітінням трав та чистим гірським повітрям. Окрім того, весна — вдалий час, щоб відвідати цікаві місця Закарпаття та історичні пам’ятки. Пропонуємо познайомитися з найбільш чарівними локаціями, які заслуговують на вашу увагу. 

Топ-10 локацій у Карпатах

Якщо ви хочете отримати справжнє задоволення від подорожі, відвідайте:

  1. Ворохту.
  2. Озеро Синевир.
  3. Водоспад Шипіт.
  4. Водоспад Гук.
  5. Манявський Скит.
  6. Замок Паланок.
  7. Говерлу.
  8. Озеро Несамовите.
  9. Палац Шенборнів.
  10. Прутський водоспад.

Мальовнича Ворохта

Карпати весною — не лише водоспади та замки, а ще й невелике, але дуже мальовниче селище Ворохта. Вона розташована на території національного парку, поряд з горою Хом’як. Окрім відвідання безпосередньо гори та прогулянок по парку, у Ворохті можна піднятися на оглядовий майданчик на найстарішому підйомнику регіону. Тут на вас чекають фантастичні краєвиди.

Окрім того, містечко відоме своїми арковими віадуками, які були облаштовані під час правління Австро-Угорщини і кам’яним залізничним мостом через річку Прут. Він є архітектурним шедевром. Раніше по ньому справді курсували потяги, а зараз прогулюються гості курорту.

Синевир

Якщо ви не знаєте, що подивитись в Карпатах спочатку, відвідайте неймовірне озеро Синевир. Воно є одним із семи див України. Його вік за даними вчених складає 10 тис. років, а глибина сягає 24 метрів. Озеро розташоване на висоті 1000 метрів над рівнем моря. Воно приваблює гостей кришталевою прозорістю та чистотою води. Якщо вірити легенді озеро утворилося, коли багатій наказав вбити коханого своєї дочки, який був звичайним пастухом. Тому на березі Синевиру можна побачити велику скульптуру з дерева, яка є символом кохання.

Водоспад Шипіт

У серці Боржавської полонини, серед густого лісу тече водоспад Шипіт — один з наймальовничіших у Карпатах. Він спадає каскадом з висоти 14 метрів. Шипіт фантастично красивий в будь-який сезон, але навесні він особливо гарний і повноводний. 

Водоспад Гук

Якщо ви плануєте відвідати Карпати навесні, завітайте до водоспадів Великий та Малий Гук. Вони розташовані в Шешорах і спадають з висоти 3 і 5 метрів. Природні пам’ятки знаходяться в центрі села. Окрім естетичної привабливості, відомі їхні лікувальні якості. Тож Шешори є популярним бальнеологічним курортом. 

Манявський Скит

Раніше локація була оборонним монастирем, заснованим Йовом Княгиницьким у XVII сторіччі. Він розташований в карпатському селищі Манява. Сьогодні скит приваблює гостей можливістю побачити старовинні мури, вежу з дзвіницею, келії та прогулятись підземеллям. Окрім того, поряд з монастирем розташований Блаженний камінь, джерело з кришталево чистою цілющою водою та густий ліс, де можна помилуватися водоспадом Манявським. Його висота сягає 20 метрів. 

Замок Паланок

Якщо мова йде про топ 10 місць Карпат, не можна оминути увагою легендарний замок Паланок. Він розташований у Мукачево і гордо височіє над містом. Архітектурна пам’ятка збудована на горі вулканічного походження висотою 60 метрів. Вона являє собою потужну фортифікаційну споруду з оборонними дворами, вежами, бастіонами, терасами. Таке планування забезпечило надійний захист замку. Саме тому він ні разу не був захоплений ворогами. Найбільшу осаду замок витримав у XVII столітті. Тоді княгиня Ілона Зріні обороняла Паланок від австрійців протягом трьох років. На одному з бастіонів встановлений пам’ятник княгині і її 10-річному синові. 

Під час відвідання Паланку можна побувати на екскурсії, купити сувеніри та помилуватись роботами художників в картинній галереї. 

Говерла

Відпочинок в Карпатах весною дозволяє підкорити найбільшу гору України — Говерлу. І справа не лише в тому, щоб досягти відмітки в 2061 метр — саме стільки сягає гора в висоту, а й помилуватися фантастичної краси краєвидами. Звідти можна побачити хвойні ліси, бурхливі водоспади, квітучі луки та частину заповідника «Горгани». Але досягти вершини туристам дозволяють з травня по вересень, бо навіть влітку погода в горах непередбачувана. Грози, мокрий сніг, дощ можуть піти навіть влітку. Але підкорення Говерли приносить неймовірні емоції та яскраві враження. 

Озеро Несамовите

Несамовите виникло під час льодовикового періоду. Воно є одним з найбільш високогірних озер в Україні. Тому навіть літом його вода крижана, а ще й дуже чиста. Якщо порівнювати озеро з іншими, площа Несамовитого невелика — всього 0,3 га, а глибина не перевищує 1,5 метра. Воно розташоване в Чорногорському масиві на висоті близько 1750 метрів. 

Палац Шенборнів

Берегвар — резиденція графів Шенборнів. Вона являє собою родинний замок, де виросло не одне покоління знатного роду. Якщо ви не знаєте, куди поїхати в Карпати весною, зверніть увагу на село Карпати, біля Мукачева. Саме тут побудований замок. Він зберігся майже в первозданному вигляді. Зараз на його території працює санаторій «Карпати». Тому тут можна не тільки помилуватися архітектурними елементами, а й ще зцілитися.

Прутський водоспад

Якщо для відпочинку ви обрали Буковель, весна — вдала пора, щоб відвідати Прутський водоспад. Найчастіше до нього приходять туристи під час підкорення Говерли. Тут розташована дивовижна природна пам’ятка, яка в першу чергу вражає висотою падіння. Вона сягає 800 метрів. Прутський водоспад складається з шістьох каскадів і живиться від однойменної річки. 


Звісно, це далеко не всі цікаві локації та розваги, які можуть запропонувати Карпати навесні. Також заслуговують вашої уваги: фортеця-митниця Тустань, частково відреставрований Чинадіївський замок, національний парк «Сколівські Бескиди» зі старовинною церквою. Вражає своєю красою Мертве озеро, вода якого буває або геть темною, або кришталево прозорою, від чого воно здається таємничим та химерним. 

Який би напрямок ви не обрали під час подорожі Карпатами, вони зможуть вразити вас своєю красою та гостинністю.

Поділитися