stara pravda logo horis 1

Що подивитися в Карпатах?

08 Червня 2021

Кришталево чисте повітря, неймовірні пейзажі, безліч визначних пам’яток, відпочинок і оздоровлення — заради цього в Карпати приїжджають тисячі відпочивальників. Самобутній прекрасний край знає, чим здивувати та потішити туристів. Ми розповімо, що подивитися в Карпатах влітку та чим зайнятися взимку.

Куди поїхати в Карпатах: найпопулярніші туристичні напрямки

Буковель

У теплу пору року в Буковелі відкриті велосипедні траси, організовуються кінні прогулянки по горах, виїзна ловля форелі, катання на квадроциклах, швидкісні польоти на тролеях. Любителі водних розваг і пляжного відпочинку можуть провести час на озері Молодості — найбільшому штучному водоймищі України.

Що подивитися в Карпатах узимку? Приїжджайте в Буковель! Цей курорт добре відомий любителям гірськолижного спорту, зимових розваг і активного відпочинку. Тут на вас чекають підготовлені багатокілометрові траси, снігове покриття аж до середини квітня, катання на сноубордах, собачих упряжках, тюбінгах і санках, лижна школа для початківців і великий каток просто неба. Нудьгувати точно не доведеться!

Поляниця

Мальовниче курортне село з усіх боків оточене п’ятьма горами та знаходиться в максимальній близькості до вершин Буковель, Синяк і Хом’як. Таке розташування приваблює в Поляницю не тільки любителів гірськолижного спорту та активного відпочинку, а й охочих насолодитися спокоєм в оточенні неймовірної природи. Для цього в Поляниці створені всі умови. Наприклад, зупинившись у готельному комплексі «Стара правда», ви можете милуватися гірськими вершинами та віковими лісами, сидячи на балконі або терасі готельного номера, плескаючись у відкритому басейні або дегустуючи страви гуцульської кухні в ресторані з панорамними вікнами.

Коломия

Дивовижне містечко Прикарпаття, відоме з часів Галицько-Волинського князівства. Затишні тінисті вулички, невисокі будівлі часів польської та австрійської епох, міська ратуша, Музей писанки, Музей народного мистецтва Гуцульщини та стара дерев’яна церква Благовіщення, побудована в 1587 році, варті того, щоб заглянути в Коломию, прямуючи на Карпатські курорти.

Сколе

Це невелике карпатське містечко, розташоване в мальовничій долині річки Опір, вважається центром Бойківщини та внесене до списку історичних місць України. Головна міська пам’ятка — старовинна дерев’яна церква святого Пантелеймона, побудована в 1591 році, яка добре збереглася до наших днів. Туристам Сколе відомий проведенням рафтинг-турів і захопливими маршрутами по Національному природному парку «Сколівські бескиди». На території заповідника можна побачити водоспади, струмки та унікальні для Європи праліси.

Верховина

Вибираючи в Карпатах цікаві місця, зверніть увагу на серце Гуцульщини — Верховину, овіяну легендами та переказами, багату природними та культурними пам’ятками. Селище прекрасне у будь-яку пору року. Взимку воно нагадує ожилу новорічну казку, а влітку манить на мальовничі береги річки Чорний Черемош. Свого часу сюди неодноразово приїжджали Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Леся Українка, Ольга Кобилянська та інші відомі особистості.

Головні туристичні маршрути ведуть до скелі Писаний камінь, печери «Довбушеві Комори», будинку-музею фільму «Тіні забутих предків», музеям гуцульської магії, трембіти та іншим численним пам’яткам Верховини.

Яремче

Невелике гостинне містечко на березі річки Прут — справжні «ворота» в Карпати. Звідси починається багато туристичних маршрутів, сюди приїжджають любителі екстремального відпочинку та релаксу. Неймовірні панорами гірських пейзажів, сплави по Пруту, піші походи в гори та неповторний національний колорит чекають на відпочивальників у Яремче. Головні місцеві визначні пам’ятки — легендарний водоспад Пробій, найбільший у Карпатах сувенірний ринок і музей-ресторан «Гуцульщина», де в автентичній атмосфері можна скуштувати страви традиційної карпатської кухні.

 

Ворохта

Популярна оздоровниця — унікальне місце, куди хочеться повертатися знову та знову. Зимова Ворохта перетворюється на топовий гірськолижний курорт, весняна та осіння — вражає міжсезонними пейзажами, літня — п’янить ароматами гірських трав і вабить безкрайніми зеленими долинами. З Ворохти найзручніше здійснювати сходження на Говерлу, щоб з висоти пташиного польоту насолодитися неймовірними карпатськими краєвидами. Головні туристичні об’єкти селища — історико-краєзнавчий музей, арковий віадук і церква Різдва Богородиці — яскрава пам’ятка гуцульської архітектури.

Славське

Відомий гірськолижний курорт Львівської області розташований у долині, що з усіх боків оточена горами, в місці злиття річок Опора та Славки. Взимку його спуски з радістю приймуть як невпевнених новачків, так і досвідчених лижників-екстремалів. П’ять гірських вершин обладнані сучасними підіймачами, ратраками, сніговими гарматами та прокатами спорядження. Влітку в Славському на вас чекають піші та кінні прогулянки по горах, море грибів і ягід, риболовля на Хащованському озері та катання околицями на квадроциклах. Не забудьте відвідати церкву Успіння Пресвятої Богородиці та печеру «Писана Криниця», овіяну легендами про Олексу Довбуша.

Шаян

Головне багатство цього закарпатського куточка, розташованого в оточенні гір Великого, Середнього та Малого Шаяна, — цілющі мінеральні джерела. Влітку Шаян дарує відпочивальникам свіжість і прохолоду, а взимку перетворюється на гірськолижний курорт, на якому можна відмінно поєднати активний відпочинок з лікуванням і оздоровленням. У парі кілометрів від селища знаходиться велике мальовниче Шаянське озеро, де можна поплавати та покататися на катамарані або човні.

Міжгір’я

Популярне туристичне селище затишно розташувалося в улоговині поблизу гір Стримба, Кам’янка та Кук. З Межигір’я недалеко до гірськолижних курортів Ізки та Пилипець, водоспадів Шипіт і Кам’янка, цілющих мінеральних джерел, Національного природного парку «Синевир», музею лісосплаву. У зимовий час на відпочивальників чекають снігоходи та сани, катання на лижах і сноубордах, а влітку та в міжсезоння — кінні та велосипедні прогулянки, джипінг, рафтинг, пішохідні маршрути.

Колочава

Одне з найбільших закарпатських сіл заслужило звання найцікавішого населеного пункту Українських Карпат. Музеї, пам’ятники, меморіальні дошки та інші туристичні локації тут розташовані на кожному кроці. Знаменитий музей просто неба «Старе село» повідає про 300-річну історію побуту українських горян, про те, як у стародавній Верховині жили багатії та бідняки, працювали ткачі, пастухи та лісоруби. А ще тут можна відвідати школу вівчарства та навчитися ганяти отару та доїти овець, продегустувати страви місцевої кухні та побувати в птахопарку, де мешкають понад 2000 різних видів папуг і голубів.

Їдемо в Карпати: визначні пам’ятки must see

Дивовижна природа Карпат — головне їхнє багатство. Змінити обстановку та відпочити від міської метушні сюди приїжджають як любителі активного відпочинку, так і шанувальники тихого споглядання мальовничих гірських пейзажів.

Говерла

У ясну погоду з Говерли відкривається чудовий панорамний краєвид, тому знайдіть час здійснити сходження на найвищу вершину Українських Карпат. На маршруті на вас чекають ялиновий ліс, каскадні водоспади, зарості ялівцю та високогірні квітучі луки. З висоти пташиного польоту вкриті сизим туманом верхівки Горгани, Чорногірського та Свидовецького хребтів немов опиняться на долоні, а до хмар можна буде доторкнутися рукою.

Перейти на сторінку “Підйом на Говерлу”

Карпатські водоспади

Що подивитися в Карпатах навесні? Звичайно ж, водоспади! Весняні паводки живлять їх талими водами, потоки стають бурхливими та швидкими. Пробій, Шипіт, Женецький Гук, Манявський, Кудринець, Кам’янка, Говерлянський, Сопот, Гуркало — неповний список Карпатських водоспадів, які варті того, щоб їх побачити. Деякі каскади гуркотливі та жваві: шум від води, що падає зі схилів, чутний по всій окрузі. Інші — лагідніші: перетинаючи перепони з пісковиків і вапняків, вони біжать униз скелястими схилами.

Долина нарцисів

Долина нарцисів в урочищі Кіреші — справжня весняна туристична родзинка Закарпаття. Пам’ятка знаходиться в заповідній зоні, тому зривати квіти, занесені до Червоної книги України, категорично заборонено. Помилуватися білосніжним килимом дикорослих квітів і зробити пам’ятні фотографії можна зі спеціальних оглядових майданчиків.

Природний заповідник «Горгани»

Ця перлина гірської системи Карпат вабить, підкорює та навіки залишається в пам’яті. Горгани ви не переплутаєте з жодним гірським хребтом. Сірі кам’яні поля, покриті зеленими лишайниками, дрімучі ялинові та букові ліси з буреломами в долинах, розсипи квітучих пролісків і орхідей створюють неймовірну атмосферу. Тут не зустрінеш натовпу туристів. Підкорювати Горгани вирушають ті, хто не боїться труднощів, тяжіє до незайманої природи та чарівної тиші.

Національний природний парк «Синевир»

Цей гірський куточок за правом вважається однією з візитних карток Українських Карпат. Тут можна побродити стежками вічнозелених багатовікових лісів, помилуватися дзюркотливими струмками та водоспадами, красою озера Синевир, відвідати реабілітаційний центр бурих ведмедів і музей лісосплаву, побачити збережені до наших днів сім дерев’яних і кам’яних церков.

Реабілітаційний центр бурого ведмедя

На 12 га обгородженої території парку «Синевир» професійні зоологи та ветеринари виходжують клишоногих з усієї України. Бурих ведмедів, які опинилися в неволі або постраждали від природних катаклізмів, адаптують до нового життя, по можливості повертають їм інстинкти, вчать пристосовуватися до природних умов проживання. Згодом підопічні центру починають самостійно відшукувати їжу, рити барлогу, а деякі навіть впадають у зимову сплячку.

Сколівські Бескиди

Ще одна природна пам’ятка, яку варто внести в список головних туристичних маршрутів, розташована на північному заході Карпат. У Національному природному парку збереглися залишки незайманих букових лісів, а також ялинові та ялицеві дерева, вік яких перевищує 100 років. Обов’язково загляньте в історико-культурний заповідник Тустань, відомий руїнами стародавньої оборонної фортеці, побувайте на Мертвому озері та оцініть смак мінеральної води кожного з сімнадцяти природних джерел.

Скелі Довбуша

Скельно-печерний комплекс в Яремче — одне з найдивовижніших природно-історичних місць Прикарпаття. У давнину тут було язичницьке святилище, з приходом християнства утворився скит, а потім з’явилася фортеця, що захищає Галицьке князівство. Безліч печер, лазів і проходів століттями допомагали горянам ховатися від ворогів. Свою назву величні скелі отримали завдяки прославленому народному герою Олексі Довбушу. Тут можна сходити на екскурсію скельно-печерним комплексом, покататися на конях, зайнятися альпінізмом на підготовлених маршрутах, взяти участь у змаганнях з гірського туризму.

Карпатські печери

Печери Карпат — таємничі природні багатства гірського царства. Зустрічаються вони практично в кожному районі, ваблячи в підземний світ любителів пригод. Найпопулярніша у туристів — найдавніша в Європі гіпсова Кришталева печера поблизу села Кривче. У підземному гроті на відвідувачів чекають безліч галерей і ходів, а також особливий мікроклімат, що створюється завдяки високій вологості та підвищеній іонізації повітря.

Не менш цікава й загадкова печера Дружба (інша назва — Романія) на території Карпатського біосферного заповідника. Її особливість — безліч величезних сталактитів і підземний струмок.

Гірські озера — головні перлини Українських Карпат

Карпатські гірські хребти приховують понад 130 озер, більшість з яких є результатом тисячолітньої боротьби каменю та льоду. Але є й такі, що були створені руками людини. Багато водоймищ стали туристичними локаціями та готові відкрити гостям усі свої таємниці.

Синевир

Найзнаменитіше гірське озеро України вважається однією з головних природних пам’яток Карпат. За легендою, синьоока княжна Синь закохалася в пастуха на ім’я Вир. Багатий батько не міг допустити весілля спадкоємиці з простолюдином і наказав зіштовхнути на хлопця величезний валун. Від горя красуня виплакала ціле озеро сліз і розчинилася в ньому. На згадку про нещасливе кохання на березі встановлені вирізані з дерева фігури закоханих. У народі Синевир називають «Морське око» через наявність у центрі острівця, що нагадує зіницю. Викупатися в озері не вийде. Вода навіть у спекотні літні дні не прогрівається вище +13 °C. А ось помилуватися неймовірно мальовничими берегами та зробити пам’ятні фотографії з оглядових майданчиків може кожен охочий.

Хащованське озеро

Незвичайність Хащованського озера полягає в тому, що за формою воно нагадує правильний прямокутник, оточений гірськими схилами та полонинами, що потопають у яскравій зелені. Особливо сподобалося озеро любителям риболовлі. У кристально чистих водах водиться гірська форель, за що місцеві жителі називають водойму «Рибницею».

Лебедин

Озеро розташоване в Національному парку «Гуцульщина» та вважається одним з найглибоководніших гірських озер Карпат. Водоймище оточене буковими лісами, луками та болотами, які з приходом весни вкриваються строкатим килимом первоцвітів, папороті та диких трав. Згідно з однією з легенд, прекрасна гуцулка завела татар на запорошену снігом крижану гладь. Від розведеного багаття лід тріснув, вороги пішли під воду, а хоробра красуня обернулася білим лебедем і полетіла.

Журавлине

Журавлине більше відоме як Мертве озеро. Темна непрозора вода, порослі мохом береги, водне плесо, завалене замшілим хмизом, переносять мандрівників у казку про таємничих мавок і лісовиків. Через великий вміст сірководню у воді немає рослинності та живих організмів. Зате на моховитому килимі заболочених берегів сила-силенна журавлини. Звідси озеро й отримало свою назву — Журавлине.

Марічейка

Озеро належить до високогірних і розташовується в масиві Чорногора на висоті 1510 м. Кришталево чиста водойма льодовикового походження з берегів оточена гірськими соснами та ялівцем. Попри те, що глибина озера не перевищує 1 м, вода залишається холодною навіть у спекотні літні дні.

Бребенескул

Найвисокогірніше озеро Карпат розташоване на висоті 1800 м в улоговині величних вершин Бребенескул і Гутин Томнатик. З румунської мови назва перекладається як «барвінок», передаючи порівняння кольору озерної води з яскраво-синьою квіткою. Як і у всіх високогірних озерах, температура води навіть улітку не підіймається вище за 13°C, тому охочих пірнути в Бребенескул небагато.

Несамовите

Водойма біля підніжжя гори Туркул найзагадковіша та непередбачувана. Місцеві жителі вірять, що в озері мешкають душі грішників і самовбивць, і, якщо потривожити водну гладь, можна накликати негоду. Дійсно, погода в долині змінюється в одну мить. Блакитне небо застилають грозові хмари, підіймається пронизливий вітер і починається злива з градом, громом і блискавкою. Якщо ви не з боязкого десятка, обов’язково познайомтеся з цією пам’яткою Чорногірського хребта.

Ворожеска

Ще одна високогірна перлина Карпат, оповита таємницями та легендами. Неймовірно прозоре озеро розділене на дві водойми, з’єднані між собою тонким струмком. Одна його частина велика та округла, інша — нагадує за формою півмісяць. За незвичайну форму Ворожеска отримало народну назву «Тритон». За легендою, в озері потонули двоє братів, що були закохані в одну красуню та змагалися в сміливості. Хлопці намагалися переплисти водойму, але раптово розігралася буря, яка погубила обох.

Солотвинські озера

Солоні озера Солотвино — справжнє «Мертве море» в Карпатах. Солоність води досягає 200%, а температура влітку — +27 °C. Щорічно до водойм, що утворилися на місці колишньої соляної шахти, приїжджають тисячі туристів задля відпочинку та оздоровлення. Багата мікроелементами та іонами брому вода та органічні грязі допомагають у лікуванні багатьох хвороб.

Озеро Молодості

Найбільшу штучну водойму України туристи називають «Карпатським морем». Розташована на відомому курорті Буковель, вона щорічно приймає тисячі відпочивальників і відома не тільки кристально чистою водою, а й розвиненою інфраструктурою. На березі на вас чекають обладнані зони з шезлонгами та м’якими лежаками, пляжний волейбол, басейни для маленьких відпочивальників і численні водні атракціони. Любителям швидкості та екстриму доступні катання на гідроциклах, водних лижах, катамаранах і сап-бордах, школа дайвінгу, роуп-джампінг та інші розваги. Не забудьте здійснити незабутній політ через озеро на швидкісному тролеї.

Карпати: що подивитися любителям музеїв та архітектурних пам’яток

Культурно-пізнавальна програма Карпат не менш цікава, ніж знайомство з природними пам’ятками.

«Старе село»

Музей архітектури та побуту Закарпаття розташований у селі Колочаві. На його території відтворено та реконструйовано понад два десятки будівель, серед яких церковнопарафіяльна школа, корчма, купальня (сільська лазня), будинки пастуха та ткача, жандармська станція, кузня та інші споруди та житлові приміщення українських горян.

Також на території скансену діє музей «Колочавська вузькоколійка». Тут можна дізнатися цікаві факти з історії вузькоколійки Закарпаття, побачити пасажирські вагони, в яких лісоруби їздили на роботу в гори, та вантажні вагони для перевезення худоби та деревини. Головна гордість музею — справжній паротяг у робочому стані, зібраний на німецькому заводі в середині минулого століття, що перебував у експлуатації до 2008 року.

Музей Романа Кумлика

Приватний музей гуцульського побуту, етнографії та народних інструментів знаходиться у Верховині. Тут можна побачити предмети побуту, національний гуцульський одяг і народні інструменти: цимбали, трембіти, скрипки-довбанки, дримби. Власники колекції особисто проводять екскурсії, розповідають про особливості сімейного життя гуцулів, весільні традиції, лісовий промисел і сплав, демонструють відвідувачам гру на музичних інструментах.

Етнопарк «Гуцул Ленд»

Розташоване в Буковелі популярне місце відпочинку знайомить відвідувачів із життям, обрядами та традиціями українських горян: гуцулів, лемків і бойків. На території етнографічного комплексу знаходяться контактний зоопарк, артгалерея, творчі майстерні, де проводяться майстер-класи з народних ремесел, оригінальна фотолокація та зона відпочинку й розваг. Також тут можна побачити унікальні пам’ятки дерев’яної архітектури XIX — початку XX століть, що були розібрані та перевезені сюди з різних куточків Українських Карпат.

Перейти на сторінку етно-парку “Гуцул Ленд” ➡

Парк-музей «Карпати в мініатюрі»

Унікальний музей просто неба знаходиться в Яремче. Всі 18 представлених об’єктів є точною зменшеною копією відомих карпатських пам’яток. У мініатюрі відтворені моделі церков, монастирів і музею-ресторану «Гуцульщина», кам’яні мости Ворохти, водоспад Пробій, станція в Татарові та інші туристичні локації.

Музей писанки

У Коломиї знаходиться єдиний у своєму роді музей, де можна познайомитися з писанкарством — мистецтвом розфарбовування пасхальних яєць. 14-метровий будинок, в якому розташовується музей, сам собою є експонатом. Колекція нараховує понад 12 000 декоративних яєць, зібраних з усіх куточків України та різних країн світу. Головний експонат — 500-річна писанка, знайдена у Львові під час археологічних розкопок.

Замок Паланок

Кріпосне спорудження Мукачево — одна з найпопулярніших і найчастіше відвідуваних визначних пам’яток Закарпаття. На пагорбі височіє середньовічний замок — відкритий для відвідувачів музей, потрапити в який можна по дерев’яному мосту. Туристи можуть побачити колишні військові казарми, продовольчі та збройові склади, пройти «коридорами смерті» — довгим тунелем, що веде від Середнього замку до Верхнього. У давнину непрошених гостей тут поливали розплавленою смолою через отвори в стелі.

Палац Шенборнів

Мисливський замок, зведений наприкінці XIX століття в урочищі Берегвар, — вишукана споруда з готичними вежами та червоним черепичним дахом. Сьогодні ця історична будівля є відкритим санаторієм, який оточує прекрасний дендропарк з гліцериновим джерелом і мальовничим озером.

Чинадіївський замок

Ще один пам’ятник архітектури XIV–XIX століть, розташований поблизу Мукачева в селищі Чинадієво та відомий туристам як замок Сент-Міклош. Наразі споруда знаходиться на реставрації, тому відвідувачам відкритий лише перший поверх фортеці. У просторому вестибюлі та залах можна побачити портрети всіх власників замку та експозицію кельтської та скіфської культур.

Ужгородський замок

На Замковій горі над історичним центром Ужгорода стоїть велична товстостінна фортеця з потужними сторожовими вежами з отворами бійниць. Коли вона була побудована — невідомо, але перша згадка про цю оборонну споруду зустрічається в письмових джерелах IX століття. Зараз у стінах замку розташований краєзнавчий музей, а в збережених підземеллях можна побачити кімнату тортур і тюремні камери.

Середнянський замок

Пам’ятка знаходиться у 20 км від Ужгорода в селищі Середнє та відома також як Замок ордена Тамплієрів. До наших днів збереглися тільки кілька стін митної фортеці XII століття, яка була зведена на «соляному шляху» з Прикарпаття до Європи. Однак і ці залишки вежі дають уявлення про риси романського стилю в середньовічній архітектурі.

Манявський скит

Чинний чоловічий монастир, який свого часу був не тільки православним центром Галичини, а й надійним укриттям від ворогів для місцевих селян. Сюди приїжджають паломники просити покаяння та зцілення, доторкнутися до головної святині скиту — «Блаженного каменя». Таку назву отримала невелика печера в горі, що стала притулком перших ченців, які прийшли на ці землі.

Арковий віадук

Австрійський віадук у Ворохті — один з чотирьох віадуків селища, який є одним з найдовших аркових мостів у Європі. Ця мальовнича кам’яна споруда, зведена через річку Прут у 1895 році, аж до 2000 року була чинним залізничним мостом. Сьогодні поїзда по мосту не ходять, тому локація відкрита для прогулянок.

Введенська церква

Дерев’яна церква — головна визначна пам’ятка села Поляниця. Перший храм на березі річки Прутець, побудований на початку XX століття, був знищений пожежею в 1946 році. Святиню відтворив талановитий майстер Юрій Тимофій у 90-х роках минулого століття. Нова церква зовні нагадує першу споруду та є зразком гуцульського зодчества.

Забронюйте затишний номер в етноготелі «Стара Правда» та відкрийте для себе визначні пам’ятки Карпат. Впевнені, вам захочеться повернутися сюди знову та знову!

Поділитися