stara pravda logo horis 1

Клімат Карпат: на яку погоду розраховувати під час відпустки?

22 Квітня 2022

Ніколи раніше не бували в Карпатах? Вже їздили в гори, але в іншу пору року? Тоді інформація про кліматичні особливості регіону допоможе безпомилково упакувати валізу! Детальніше розглянемо типові погодні умови кожного місяця.

Непередбачуваний гірський клімат

Клімат Карпат помірно континентальний. Зима м’яка, з великою кількістю снігу, дощова весна, літо нежарке, осінь суха. Що вище ви будете підніматися в гори, то складніше буде передбачити погоду на найближчу добу. Це особливо помітно під час підйому вище 1600 м, що пов’язано з формуванням великої кількості локальних повітряних течій. Особливості рельєфу зумовлюють вертикальну кліматичну зональність: з кожною сотнею метрів набраної висоти стає холодніше приблизно на 1 градус, обсяг ймовірних опадів збільшується на 12%, а швидкість вітру зростає в середньому на 0,3 м/с. Тому навіть у літні походи Карпатами варто брати вітровку, дощовик і фліс.

Також тут можна зіткнутися з таким природним явищем, як інверсія клімату: у низинах (котлованах, урочищах, вузьких долинах) застоюються маси холодного повітря. Температура тут до 10 градусів нижча, ніж на прилеглих територіях. Особливо приємно знайти місце з інверсією під час літнього походу.

Літні Карпати

Клімат Карпат влітку є ідеальним для піших походів. Вже в червні стежки просихають, з вершин повністю сходить сніг. Вдень на середніх висотах повітря прогрівається до +20 градусів. Зверніть увагу, що в Карпатах дуже багато сонячних днів, а що вище ви піднімаєтесь у гори, то сильнішим стає вплив ультрафіолету. Саме тому будь-якої пори року варто брати з собою сонцезахисний крем. Виняток становить хіба що пізня осінь, але міжсезоння — далеко не найпопулярніший серед туристів період.

Найспекотніший місяць — липень, коли стовпчик термометра піднімається до +25–27 градусів у тіні. Водночас саме у цей період випадає найбільше опадів. Серпень вважається найпопулярнішим літнім місяцем: температура спадає (близько +20), у лісах достигають ягоди, починається грибний сезон. Долини у цей період часто застилає туман. Клімат українських Карпат чудово підходить для спокійного споглядального відпочинку.

Осінні Карпати

Вересень у горах зазвичай теплий (до +15 градусів), але вранці іноді бувають заморозки. З другої половини місяця ліси одягаються у золото. Жовтень чудово підходить для неквапливих прогулянок та милування красою, але тільки в парі з дощовиком. У листопаді настає зима, більшість схилів покривається снігом, але вологість залишається високою.

Зимові Карпати

У грудні встановлюється щільний сніговий покрив, відкривається сезон лиж. Температура повітря знижується до невеликого мінуса. У січні холодніше — до -10 градусів. У лютому стає трохи тепліше, нерідко трапляються хуртовини, але це не заважає катанню на лижах.

Весняні Карпати

У першій половині весни погода зимова: до кінця березня можна насолоджуватися зимовими видами спорту. У квітні починаються масові відлиги, але через вологість та небезпеку лавин у походи вирушати ще зарано.

У травні розпочинається літній сезон. Клімат у Карпатах у цей час досить стабільний: встановлюється сонячна погода, потепління йде семимильними кроками, дощі трапляються рідше, повітря прогрівається до +15 градусів. Однак на найвищих списах майже до кінця місяця зберігається сніговий покрив, що потрібно враховувати, якщо збираєтесь у похід.

Висновок

Сучасний рівень туристичної інфраструктури в Карпатах робить відпочинок будь-якої пори року максимально комфортним. Але погодні умови варто враховувати під час планування дозвілля. Для трекінгу підійдуть літо та початок осені. Для зимових розваг — зима та початок весни. Карпатські готелі та курорти приймають гостей цілий рік, забезпечуючи захоплююче дозвілля для всієї родини!

Поділитися