stara pravda logo horis 1

Туристичний маршрут по Карпатах на авто: відпочинок для активних туристів

27 Жовтня 2023

Карпати — не лише мальовничі гори та зелені ліси, але й найкраще місце для пригод та активного відпочинку на свіжому повітрі. Незалежно від того, новачок ви у світі туризму чи досвідчений мандрівник, автомобільний маршрут по горах варто внести до свого must do списку. Ця стаття запрошує вас у захоплюючу подорож, де ви дізнаєтеся про найкращі місця для пригод у самому серці надзвичайного гірського регіону. Готуйтеся до незабутнього досвіду. Він об’єднує неперевершену красу природи та яскраві враження, які залишаться з вами на все життя.

Якщо вас приваблює активний відпочинок, пропонуємо 3 готових маршрути для подорожі. Обирайте найцікавіший для вас і рушайте на пошуки пригод. 

1. Старовинні замки Закарпаття

Бажаєте відчути атмосферу Середньовіччя? Закарпаття — справжня скарбниця історичних пам’яток. Дивовижні споруди, що овіяні легендами, сховалися серед густих лісів та гір. Якщо ви хочете вирушити в автомобільну подорож, додайте у свій маршрут такі локації:

  • Ужгород;
  • Невицьке;
  • Мукачево;
  • Чинадійово.

Загальна протяжність цього маршруту складає приблизно 80 км.

Ужгород приваблює кам’яною фортецею, де зараз розташований музей. Тут ви зможете огледіти старовинні меблі, примірники книг минулих сторіч, кімнати знаті, які мешкали у палаці в XI столітті. Гіди кажуть, що з фортецею пов’язана трагічна історія. Розповідають, що донька власника — італійця Другетті, закохалася у ворога батька і допомогла, оминувши варту, захопити фортецю. За це дівчина була покарана — її замурували в замковій стіні. З того часу її привид іноді з’являється серед ночі у кімнатах палацу. 

Далі ваш маршрут на авто по Карпатах продовжується до села Невицьке. Тут знаходяться руїни старовинного замку. Ходять легенди, що колись він належав дуже жорстокій жінці, яка для того, щоб залишатись молодою, приносила у жертву юних дівчат. Зараз локація виглядає моторошно, але вона приваблює шанувальників таємниць. 

Третій пункт вашої подорожі — Мукачево, а конкретніше — трирівневий замок Паланок. У нього сумна слава. Тут навіть збереглися підвали для в’язнів, камери тортур і покої колишніх власників. Окрім того, з території фортеці відкривається чудовий краєвид.

Подорож Карпатами на автомобілі запам’ятається відвіданням маєтку Шенборнів у Чинадійово. Він нагадує французькі палаци й має 365 вікон за кількістю днів у році. Окрім замку, на території знаходиться мальовничий парк, а також Джерело Молодості. За бажанням можна заночувати у графських кімнатах, бо зараз тут розташований санаторій. 

2. Карпати автомобілем: дива природи

Тим, кого більше приваблюють природні красоти, варто вибрати другий маршрут. В нього входять такі локації:

  • Мертве озеро та водоспад на Кам’янці;
  • скелі Довбуша;
  • вулкан Старуня;
  • озеро Синевир.

Якщо пригода починається зі Львову, перша зупинка чекає на вас через 110 км поряд з заповідником «Сколівські Бескиди». Далі ви можете відвідати водоспад на річці Кам’янка і Мертве озеро з чорною водою, яке має такий колір через високий вміст сірководню. 

Далі, якщо ви не знаєте, куди поїхати автомобілем в Карпати, вибирайте скелі Довбуша. Після відвідування чудернацького дива природи обов’язково зайдіть в місцеву колибу та познайомтеся зі смачними стравами.

Ви знали, що в Україні є свій власний вулкан? Вулкан Старуня утворився наприкінці ХІХ століття. У той час тут знайшли нафту, але після того, як свердловини покинули, в них почали накопичуватися ґрунтові води. У результаті вони викликають окислення нафти, що призводить до вивільнення теплової енергії, яка живить вулкан. 

Нарешті автомобільний туризм дозволяє відвідати найбільше озеро гір — Синевир. Щоб дістатися сюди, вам необхідно мужньо перенести 2 години шляху по гірському серпантину. Але винагородою буде мальовнича краса водойми, розташованої на висоті 989 м над рівнем моря. Її глибина сягає 24 м.

Ця подорож запам’ятається фантастичними краєвидами і залишить яскраві враження від знайомства з природою. 

3. Автомобільні маршрути Карпатами: визначні місця 

Якщо ви не можете собі дозволити довгу мандрівку, рушайте на пошуки пригод на 3 – 4 дні. Цього терміну достатньо, щоб відвідати основні курорти. Головні точки вашої мандрівки будуть такими:

  • Львів;
  • Мукачево;
  • Хуст;
  • Межигір’я;
  • Колочава;
  • Рахів;
  • Буковель;
  • Яремче;
  • Шешори;
  • Коломия;
  • Івано-Франківськ. 

Відстань між Львовом і Мукачево складає 227 км. Її можна подолати за 3 години або по дорозі відвідати Сваляву чи Сколе, щоб пообідати та насолодитися прогулянкою мальовничим містом. У Мукачево варто перепочити та заночувати. 

На наступний день рушайте до Хусту. Він знаходиться на відстані 64 км. Під час поїздки ви зможете милуватися гірськими пейзажами, річками, водоспадами та насолоджуватися незвичною тишею. Але перед тим, як вирушити в мандрівку на машині в гори, слід познайомитися з прогнозом. Автомобільні маршрути горами краще планувати в суху погоду, бо під час дощу поїздка може бути небезпечною і складною.

Після того як ви опинитесь в Міжгір’ї, заночуйте тут, а вранці відвідайте озеро Синевир та село Колочава з унікальними музеями. 

Наступна точка вашої подорожі — Рахів з його казковим лісом і чистою водою з природних джерел.

Звичайно, поїздка в Карпати автомобілем буде неповною, якщо не відвідати Буковель. Тут цікаво в будь-яку пору року. Влітку можна насолодитись гірськими краєвидами, а взимку покататися на лижах та попаритися в гуцульському чані. 

Часто автомобільний маршрут по горах будують через Коломию, Шешори та Івано-Франківськ, тому що тут розташована безліч природних і культурних реліквій. Варті уваги: Станіславський бастіон, водоспад Шешорський Гук та палац Потоцьких, але це далеко не всі пам’ятки гір. 

Тепер ви ознайомились з популярними автомобільними маршрутами та зможете вибрати найкращий для вас, спираючись на свої вподобання та можливості.

Поділитися