stara pravda logo horis 1

Велопрогулянка Карпатами: вибираємо найкращий маршрут

04 Липня 2022

Велотуризм стає дедалі популярнішим форматом відпочинку серед українців. Попри стереотипи, «двоколісний» похід у гори необов’язково важкий, зате дає можливість відвідати набагато більше цікавих місць, ніж прогулянка пішки. Звичайно, перед поїздкою бажано приділити час фізичній підготовці та вибрати маршрут, який точно буде під силу.

Веломаршрути в Карпатах пропонують різні:

  • для новачків досить легкі оглядові варіанти з мінімальним набором висоти;
  • середньої складності спуски чергуються з відчутними підйомами, що вимагає підготовки не лише їздця, а й велосипеда;
  • складні (для профі) шанс випробувати на міцність самого себе, промчати гребенями гірських хребтів, підкорити скелясті стежки і затяжні підйоми.

Водночас необов’язково везти велосипед із собою для походів низької та середньої складності можна обійтись прокатним спорядженням. Якщо ви вирушаєте в таку подорож вперше, бажано знайти досвідченого провідника та зібрати компанію вірних друзів. У цій статті ми поговоримо про найкращі маршрути для тих, хто тільки починає знайомитись із гірськими велопоходами!

Топ-7 велонапрямків Карпатами

  1. Пилипець

Гора Гемба знаходиться в Пилипці (Межигірський район Закарпатської області). Тут є одразу кілька одноденних веломаршрутів різної складності, що починаються від готелю «Гранд Готель Пилипець». Щоб насолодитися мальовничими краєвидами та природними пам’ятками, можна вирушити з Пилипця до водоспаду Шипіт або до села Ростока. Також у розпорядженні мандрівників є три маршрути.

  • MINI. Протяжність — 21 км, набір висоти пологий і складає всього 600 м. Гарний вибір для новачків, які хочуть помилуватися карпатськими пейзажами.
  • MEGA. Протяжність — 48 км, набір висоти за всю дистанцію — 1700 м. Маршрут середньої складності, який підійде для амбітних любителів велоспорту. Звідси відкриваються чудові краєвиди на хребти Бескиди та Боржава. Вузькі доріжки тут чергуються з широкими кам’янистими стежками, круті підйоми — зі спусками, ґрунтовка — з річковими бродами.
  • GIGA. Протяжність — 64 км, сукупний набір висоти — до 2300 м. Підійде професійним спортсменам та досвідченим велосипедистам. Тут доведеться подолати масу силових підйомів, які чергуються з приємними спусками, тому буде потрібна хороша фізична підготовка.

На Пилипці є велопарк із кількома короткими трасами. Тут обладнано додаткові перешкоди, трампліни тощо. Усі траси марковані та розраховані на спуск – старт за кілька метрів від верхньої станції витягу.

  • Romantika. Складність низька, довжина трохи більше ніж 5 км.
  • Gorillas. Середній рівень, дистанція 3,65 км.
  • Kapitoshka. Складність вища за середню, протяжність 2,85 км.
  • Super Mario. Найекстремальніша траса завдовжки 2,35 км.

       2. Верховина

Верховина славиться чудовими краєвидами, які надихають велосипедистів на складання нових маршрутів. Тутешні похідні стежки проходять через ліси та луки, долини та схили. Розглянемо найпопулярніші веломаршрути Карпатами, які стартують з Верховини або лежать в безпосередній близькості від неї.

  • Оглядова подорож. Мандрівникам належить подолати відстань лише десять кілометрів від Верховини до с. Ільці і назад. Водночас ви зможете помилуватися панорамами селища, що лежить у чаші долини.
  • «Гуцульські села». Легкий, але досить довгий маршрут (37 км) зі стартом та фінішем у Верховині. Він веде через Криворівню, Верхній Ясенів, Рівне, Вигоду, Красноїлля, Замагору. Якщо виїхати раніше вранці, можна буде повернутися до заходу сонця.
  • Туристичний маршрут. Легкий, але розроблений нещодавно, тому вирушати краще у супроводі досвідченого гіда (щоб не заблукати). Виїжджаючи з Верховини, ви пройдете до Кринти та Угорського каменю — всього близько 30 км.
  • «Вздовж Чорного Черемошу». Старт з автостанції Ільців, що неподалік Верховини. Маршрут проходить через села Красник та Берестечко до місця злиття Чорного Черемоша з річкою Бистрень.
  • «Під старими мостами». Подорож проходить поряд з Верховиною «дотичною», але згадати її варто — це легкий і водночас цікавий маршрут. Старт у Ворохті, фініш у селищі Вороненко.

       3. Яремче

Яремче став учасником європейського проєкту «ВелоКраїна України», який об’єднав туристичну інфраструктуру ще кількох населених пунктів та курортів (Поляниця, Татарів, Яблуниця, Микуличин, Ворохта). Безпосередньо з Яремче починається кілька веломаршрутів.

  • «Оглядовий». Значиться під номером 304 і має протяжність лише 7,3 км. Він вважається нескладним, але якщо вирушаєте вперше, запросіть провідника — на маршруті є сюрпризи екстремального характеру.
  • «Легенда». Позначений номером 303, веде до монастиря Святого Андрія та закінчується біля бази відпочинку «Легенда». Здолати весь шлях можна приблизно за годину, оскільки складних елементів тут немає.
  • «Жіночі сльози». Це маршрут під номером 305, який веде із Яремче через «Вольєри» (місцевий звіринець) до водоспаду «Жіночі сльози». Дорога має середню складність, і вперше бажано запросити провідника.

 

       4. Поляниця та Буковель

Літні веломаршрути у Карпатах можна знайти і на території найпопулярніших гірськолижних курортів. Хорошим прикладом є село Поляниця, розташоване в безпосередній близькості від Буковеля. Тут передбачено кілька маршрутів для новачків.

  • «Оглядовий» Поляниця. Прекрасне рішення для не дуже досвідчених велосипедистів. Дорога має протяжність лише 3 км, тому займає мінімум часу. Початок — на центральній площі села, далі шлях плавно підіймається серпантином, відкриваючи чудову панораму, і повертається до Поляниці.
  • «Оглядовий» Буковель. Його протяжність також близько 3 км, а набір висоти становить лише трохи більше ніж 100. Це чудова нагода подивитися на популярний курорт з нового ракурсу. Маршрут починається на головній площі Буковеля, проходить через лижну трасу та мальовничий пологий серпантин, який повертає нас до місця старту. За спокійного темпу поїздки вона займає близько години.
  • «У Буковель». Формально маршрут довжиною 24 км починається у Ворохті, але приєднатися до нього можна і в Поляниці. І тут шлях істотно скоротиться. Фініш — у буковельського байк-парку.

Місце завершення останнього маршруту для багатьох любителів велоспорту стає початком нової пригоди. Річ у тому, що велопарк у Буковелі пропонує кілька даунхіл-трас різного ступеня складності: 

  • синя — для новачків;
  • червона — для досвідчених спортсменів;
  • чорна — для професіоналів.

Вони різняться між собою кількістю поворотів та наявністю штучних перешкод. Вхід у парк платний, але насолоджуватися спусками можна хоч цілий день завдяки зручним підйомникам №2 та 2R.

       5. Татарів

Татарів — село, розташоване на березі річки Прут неподалік Ворохти та Буковеля. Це місце популярне як гірський курорт, тому має розвинену інфраструктуру. З нескладних маршрутів варто відзначити «Президентський». Його довжина всього 17 км, але через невеликий відрізок шляху вгору поїздка займе близько 2,5 години. Загальний набір висоти при цьому становитиме менше ніж 500 м.

Місцем старту буде залізнична станція Татарова, звідки варто рухатися асфальтованою дорогою у бік Яремче. Далі можна звернути за вказівником до водоспаду Гук або поїхати далі, щоб потрапити до цієї природної пам’ятки через підвісний міст. Назва маршруту була обрана не випадково — дорогою ви проїдете повз дачу В. Ющенка та особняків інших українських політиків. Але головною пам’яткою залишається мальовничий водоспад Женецький Гук, чиї води мчать униз з висоти понад 10 м. Повернутися в Татарів легко тією самою дорогою.

       6. Яблуниця та Микуличин

Ці села також знаходяться поряд з Буковелем та пропонують гостям курорту кілька простих варіантів для «покатушок». Такі велосипедні маршрути у Карпатах дозволяють проїжджати лише за 1–2 години завдяки малій протяжності.

  • «Оглядовий» Яблуниця. Коротка, але мальовнича дорога, що проходить околицями села. Протяжність — 7 км, з яких набір висоти складе менше ніж 300 м. Для старту необхідно вийти на дорогу, яка веде до Буковеля, але вже через сотню метрів згортаємо на пологий підйом. Далі маршрут йде через автотрасу та ще один підйом, який приведе на найвищу точку нашої подорожі — звідси розгортається чудовий краєвид на місцевість. Далі доріжка виведе до дороги, якою можна повернутися до місця виїзду.
  • «Стара залізниця». Цей маршрут досить простий, але протяжніший — близько 15 км, тому на нього знадобиться близько 2,5 год. Виїзд біля цвинтаря неподалік річки Прут. Більша частина маршруту проходить рівною асфальтованою дорогою, через ліс. Розвернутися назад можна на мальовничій лісовій галявині, перед цим викупавшись у освіжаючих водах річки. Цікавим захочеться продовжити дорогу і побачити активні нафтові родовища.

       7. Свалява

Якщо ви відчуваєте в собі сили на справжній велопохід з ночівлею, рекомендуємо один із наймальовничіших і одночасно простих маршрутів під назвою «Закарпатське адажіо». Він розрахований на 2 дні шляху, за які ви подолаєте близько 150 км. Старт із міста Свалява, знаменитого джерелами цілющої мінеральної води. Далі дорога поведе гірськими полонинами, якими ви потрапите в Долину нарцисів, тому подорож варто запланувати на час їхнього цвітіння. Звідти маршрут слідує до села Довге, де можна подивитися оригінальну церкву в модерновому виконанні. Того ж дня ви потрапите до населеного пункту Іза, знаменитого майстрами лозоплетіння.

Наступного дня слідує переїзд до Мукачева та огляд місцевих визначних пам’яток. Обов’язково завітайте до замку Паланок, помилуйтеся старовинною міською архітектурою. За бажанням можна також відправитися в розташований неподалік Хуст, відомий оригінальними дерев’яними спорудами.

       8. Воловець

Якщо вибираєте веломаршрут у Карпатах, з якого вийде подивитися найкраще, зверніть увагу на «Морське око». Ця прогулянка займе весь день, за який ви проїдете близько 85 км. Старт шляху — у селищі Воловець, звідки дорога поведе вас через Межигір’я, Синевирську галявину та власне озеро Синевир до водоспаду Шипіт. Цей маршрут ближче до середньої складності, але однозначно вартий того, щоб насолодитися карпатською красою.

Шлях пролягає через два перевали та дозволяє урізноманітнити маршрут. Так, зупинившись біля Синевиру, обов’язково підніміться на Озерну гору, звідки «морське око» видно як на долоні. Також дорогою можна заїхати на Боржавські пасовища або виділити додатковий день на відвідування села Колочава, де, окрім чудових краєвидів, на вас чекають цікаві музейні експозиції. Ще приблизно день знадобиться на те, щоб повернутися до точки старту.

Усі розглянуті нами маршрути підійдуть новачкам та досвідченим любителям велоспорту, які хочуть відпочити. Якщо є бажання покататися більш екстремальним треком, варто обирати Драгобрат або інші спеціальні напрямки. Однак у таку поїздку доведеться брати власний велосипед. Зверніть увагу, що оптимальні умови для катання на більшості маршрутів встановлюються з кінця травня – початку червня, коли ґрунтові дороги та стежки просихають. Насолоджуватися велопоходами за сприятливої ​​погоди можна до кінця вересня.

Чому варто вирушити у велопохід?

  • Подорож виходить бюджетною, але багатою на враження.
  • Велосипед — екологічний вид транспорту, який дозволяє сповна насолоджуватися відпочинком у горах.
  • Незабутні пригоди та можливість побачити місця, йти до яких довго, а проїхати на авто неможливо.
  • Здорова фізична активність, корисні для серця тренування забезпечені.
  • Перевірка на міцність: гори гартують характер, розвивають витривалість та фізичну силу.

Усе це робить гірський велопохід чудовим вибором для подорожі з коханою людиною, друзями чи усією родиною!

 

Поділитися