stara pravda logo horis 1

Як орієнтуватися в горах: основні правила поведінки у дикій природі

04 Вересня 2023

Карпати — прекрасне місце для цікавого відпочинку. Під час прогулянки ви отримаєте задоволення від гарних краєвидів, відчуєте гармонію із собою та світом навколо, цікаво проведете час з друзями або рідними. Окрім того, вихідні в Карпатах сподобаються шанувальникам активного відпочинку. Але щоб вікенд був дійсно вдалим і яскравим, важливо пам’ятати про правила поведінки в горах. Ними не потрібно нехтувати, якщо ви не хочете потрапити в біду.

Техніка безпеки в горах: перелік основних правил

Головний принцип, якого необхідно дотримуватися будь-кому — не вирушати на прогулянку самому. Неважливо, скільки раз ви вже ходили в Карпати. Ваші плани можуть порушити погодні умови, хвороба, нещасний випадок та інші обставини. 

Окрім того, збираючись в похід, варто впевнитися в здоров’ї і гарному самопочутті всіх учасників мандрівки. Краще відмовитися від неї, якщо ви страждаєте на артеріальну гіпертензію, цукровий діабет чи маєте проблеми з суглобами. У будь-якому випадку, правила виживання в горах вимагають наявності аптечки з базовим набором ліків, який може врятувати життя. 

Перед походом в Карпати слід звернути увагу на досвід учасників. Якщо група складається із новачків, візьміть з собою професійного екскурсовода. Він не тільки розкаже безліч цікавих фактів про місцевість, але й буде провідником. 

Також важливо пам’ятати про такі правила:

  • не беріть і не вживайте в горах алкогольні напої. Краще потурбуйтесь про достатню кількість їжі і води, а також відповідний посуд;
  • чітко розробіть маршрут. Не намагайтеся за раз подолати великі відстані і побачити багато цікавинок. Врешті-решт ви швидко втратите сили і залишитеся невдоволені вихідними;
  • покладіть в рюкзак компас і топографічні карти місцевості, де буде проходити ваш відпочинок. Найкращий масштаб — 1:50000;
  • правила поведінки під час походу вимагають завжди дивитися під ноги, оскільки в горах водяться гадюки;
  • перед тим як рушати в мандрівку, слід звернути увагу на прогноз погоди. Це допоможе краще підготуватися. Звісно, погода мінлива, але можна дізнатися загальну картину;

  • не ухиляйтесь від прокладеного маршруту. Більш того, не заходьте у зарості кущів чи високі трави. Вони можуть бути домівкою диких тварин — кабанів чи ведмедів. Якщо вони захищають своїх дітей, то у мандрівника буде дуже мало шансів залишитися цілим;
  • не варто заходити у зарості жерепа або гірської сосни глибше ніж на 10 метрів, тим більше якщо там немає стежки;
  • у випадку погіршення погодних умов слід якнайшвидше повертатися. При цьому оминайте металеві об’єкти та не беріть із собою в гори металеві предмети, щоб уникнути удару блискавки;
  • заради ефектних фото не слід забиратися на об’єкти, які є небезпечними. Навесні це поодинокі сніжники і снігові мости, влітку — кам’яні брила та схили;
  • якщо ви хочете провести ніч, подумайте чи варте воно того. Адже у випадку будь-якої небезпеки потрапити вниз буде важко.

Також відповідно до правил необхідно попередити рятувальників про ваш намір вирушити в Карпати і ознайомити їх з деталями маршруту. Також слід залишити їм ваші контакти і дані ваших рідних. Це допоможе спеціалістам врятувати вас за необхідності.

Окрім того, слід потурбуватися про зручний одяг та закрите взуття, сонцезахисні засоби — окуляри, головний убір. Обов’язково подбайте про наявність дощовика. 

Уникайте вживання в горах грибів і незнайомих ягід, особливо якщо ви не знаєтесь у цій справі.

Що робити, якщо заблукав у лісі: поради

Попри всі рекомендації буває, що мандрівники блукають у лісі. Ніхто від цього не застрахований. Особливо взимку, коли ризик загубитися на маршруті зростає в декілька разів через сніг, погане освітлення та інші фактори. 

Якщо так сталося, що ви заблукали, важливо знати, як вибратися з лісу. Перш за все, не дайте страху вас захопити. Якщо є можливість зв’язатися з рятівниками, зробіть це. Проте якщо не має мережі, телефон вимкнувся чи сталася інша халепа, доведеться розраховувати тільки на себе. 

Якщо ви відстали від групи, залишайтеся на місці. Вашу відсутність помітять і повернуться. Краще знайдіть поряд відкриту ділянку і розведіть багаття. Це дозволить вас побачити здалеку. Інший варіант — зробіть прапор з одягу і почепіть його на дереві. 

Також бувають випадки, коли туристи впевнені, що можуть віднайти шлях. Тоді краще спуститися вниз по добре второваній стежині або просуватися вздовж струмка. Але рушати в путь можна тільки вдень. Вночі великий шанс травмуватися і остаточно загубитися. 

Якщо халепа сталася з вами ввечері, знайдіть безпечне місце, розкладіть намет. Не маєте його? Збудуйте прихисток із ялинових гілок або розмістіться в ущелині скелі. Так ви зможете дочекатися світанку і заспокоїтися. Але якщо ваша мандрівка відбувається взимку, спати в лісі не можна ні за яких обставин. Продовжуйте рухатися. Втомилися? Робіть вправи для очей, присідайте, розминайте ноги і прислухайтеся до того, що відбувається навколо. Можливо, неподалік ви зможете розпізнати ознаки життя. 

Не втрачайте присутності духу і згадуйте правила, як орієнтуватися в лісі, і тоді ви обов’язково віднайдете правильний шлях.

Поділитися