stara pravda logo horis 1

Цікаві факти про Карпати на будь-який смак

03 Серпня 2022

Карпатські гори — популярний туристичний напрямок. Скелі та полонини приваблюють фанатів походів, шанувальників екстриму та спорту, людей, які шукають усамітнення та спілкування з природою. Відкриваючи для себе все нові й нові факти про Карпати, ви будете ближче знайомитися з цим дивовижним регіоном і безсумнівно полюбите його.

Цікаве географічне

  • Наші рідні гори у геологічному плані продовжують хребти європейських Альп. Система розташовується одразу у кількох державах: на карті ви знайдете українські, польські, румунські, сербські, словацькі, чеські, угорські Карпати.
  • Карпатська гряда колись була дном давнього моря. На це вказують багатошарові поклади солі та інші геологічні ознаки. Якщо ви не вірите сухим науковим фактам, біля села Середнє у районі Рахова можна побачити докази на власні очі! На поверхні пісковика зі східного боку гори Бужора збереглися хвилеподібні мітки, залишені бурхливими водами первісного океану.
  • Вибираючи місце для туристичного табору, краще уникати Пожижевської полонини — це найвологіше та найвітряніше місце України. Локацію активно використовують науковці для своїх досліджень. Найбільш грозове місце — Селятино, де одну сьому частину року вирують громи та блискавки. Тут же зареєстрували найтривалішу грозу — тривала вона понад 37 годин.
  • У Карпатських горах багато красивих водойм, але найцікавіші з них — висячі болота та озера. Вони розташовуються на схилах і схожі на каскад пов’язаних водних чаш.
  • Найвища точка України – карпатська Говерла, пік якої підіймається на 2061 метр над рівнем моря. Опинившись на вершині, ви побачите величну 5-метрову стелу із тризубом та державним прапором.
  • Казкові печери чекають на гостей не лише в екзотичних країнах. У Тячівському районі на Закарпатті розташована печера прозорих стін. Карстове утворення складається з двох камер, стіни яких покриті молочним кальцитом із зеленими нашаруваннями. Неподалік від неї туристів запросять зазирнути в ошатну Перлинну печеру — кальцит у ній зібрався в блискучі кульки, схожі на коштовності.
  • Багатьом відомо, що жителі Карпат часто страждають від повеней, особливо у період активного танення снігу. Однією з найбільших катастроф стала повінь 1947–1948 років. Зимове потепління привело з собою дощі, а бурлива вода Тиси, Тереблі та інших річок зносила все на своєму шляху. Було знищено кілька сіл, втрачено великі площі озимини. У період незалежності відбулася ціла серія повеней (1992, 1998, 2001 роки), викликаних вирубуванням лісу та змінами природних ландшафтів.

  • Село Старуня — місце, яке приваблює вчених з усього світу винятковою сейсмочутливістю. Невеликий грязьовий вулкан, розташований тут, — тонкий природний барометр. Він здатний реагувати на землетруси в Румунії, Італії, Ірані та Середній Азії, на Кавказі. Загальний радіус його сприйнятливості сягає 6 тисяч кілометрів.
  • Найвище гірське місто України — Рахів. Дивним є цей населений пункт ще й тим, що перепад висот між сусідніми вулицями може досягати 500 метрів.

Цікаве про флору та фауну

  • Біля міста Хуст на Закарпатті розташувалася унікальна долина. Це єдине в Україні місце, де у природних умовах росте нарцис вузьколистий. З кінця квітня до середини травня великі білі квіти суцільним килимом покривають понад 80 га схилів та полонин. Рвати їх у жодному разі не можна — рослина під охороною Червоної книги.

  • У Карпатах розводять унікальну породу коней, яку називають Гуцулик. Ці благородні тварини дуже витривалі, цілий рік живуть у горах, спокійно переносячи перепади висот та зміни погоди. З 1979 року вони перебувають під державним захистом як реліктові тварини. Зустріти їх можна навіть у високогір’ях, вони не бояться людей і часто виходять до наметів у пошуках частування.
  • У лісових передгір’ях часто зустрічається дивовижний гриб веселка. Він відомий приголомшливою швидкістю зростання: всього за хвилину капелюшок стає вище на 5 мм, що вдвічі швидше від відомого рекордсмена — бамбука.
  • Кедрова сосна та ягідний тис — карпатські довгожителі, здатні рости до 3–4 тисяч років. На жаль, стародавні дерева — предмет полювання лісових браконьєрів, оскільки соснова та тисова деревина служать століттями та дуже дорого цінуються.
  • У горах мешкає майже 500 видів тварин, а найпоширенішими серед них є представники сімейства рукокрилих. Величезна кількість різних кажанів живе в печерах та глухих лісах.
  • Традиційно Карпати сприймаються як край величезних вікових дерев, але росте тут і справжня малеча. Туполиста верба сягає заввишки 12–15 сантиметрів, що робить її найкрихітнішим деревом України.

Цікаве історичне

  • Село Старуня в Івано-Франківській області відоме на весь світ. На початку минулого століття тут було знайдено безліч кісток та інших решток викопних тварин: мамонта, гігантського оленя, волохатого носорога, різних птахів та земноводних. Через велику кількість солі та нафти тварини виявилися законсервованими в безкисневому середовищі більш ніж на 23 тисячі років — з кінця льодовикового періоду! Мабуть, давні люди полювали на дичину, заганяючи її в болото. Знахідка дозволила вивчити стародавню фауну, заповнити деякі білі плями у палеонтології та історії.
  • Геологічна карта Карпат, створена 1809 року польським дослідником С. Сташицем, — перша мапа такого типу в Україні. Геологічні дослідження цього регіону протягом 19 століття проводилися дуже активно та дали поштовх розвитку багатьом наукам.
  • Високо в горах майже сто років тому збудували метеоролого-астрономічну обсерваторію «Білий слон». З часів Другої світової війни наукова точка не функціонує за призначенням, але велична кам’яна архітектура вражає й досі.
  • Не всі значні історичні споруди розташовані у Європі! Наприклад, у селищі Ворохта ви зможете покататися найстарішим у світі кам’яним залізничним мостом-віадуком. Його довжина — понад 200 метрів, а вік — майже 130 років.

Цікаве про інше

  • Найглибша лікарня. Село Солотвино на Закарпатті має назву, котра говорить сама за себе: понад 200 років тут видобувають сіль, постійно розробляючи шахти. У результаті в глибинах породи утворилися печери, де з 1968 року працює лікарня для лікування алергії, астми та інших легеневих захворювань. До підземних палат пацієнтів доставляють на ліфті, який опускається в соляний пласт на 206 і 282 метри. Цілий рік тут природним чином утримуються постійна температура і вологість, повітря насичене сіллю, а стерильність — у 5 разів вище, ніж у будь-якій наземній операційній.
  • Найвища лікарня. У селищі Ворохта працюють одразу два санаторії, де лікують туберкульоз та інші тяжкі легеневі інфекції. Розташовані на висоті 850 метрів над рівнем моря.
  • Не можна перераховувати та не згадати трембіту. Цей музичний інструмент — найбільший у світі, довжина дерев’яної трубки може досягати 4 метрів! Характерні звуки чути на відстань понад 10 кілометрів, тому трембіти здавна служили для передачі інформації та сигналів у горах. Тонке мистецтво виготовлення інструменту — секрет карпатських майстрів. Для трембіт використовують смереки не молодше 120 років, віддаючи перевагу «громовицям» — деревам, розколотим блискавкою.
  • У Карпатах працює без перебільшення унікальна експозиція — музей лісу. Тут із гостями поділяться безліччю потішних, героїчних і навіть містичних історій, покажуть транспорт та техніку, які використовують для важких лісових робіт. Найцікавіші експонати — дерева, які постраждали від блискавок та буреломів. Їхня химерна форма та глибокі розколи дозволяють уявити масштаби та сили стихії.
  • У с. Лисичове збереглася водяна кузня — гамора. Такі є і в інших країнах, але там вони мають лише музейно-історичну цінність. Українська гамора працює на повну силу і сьогодні виготовляє сувеніри для туристів та робочі інструменти для місцевих.

Якщо ви плануєте поїздку до Карпат, цікаві факти про них зроблять відпустку більш насиченою. Знаючи, скільки секретів приховують у собі головні українські гори, ви побачите та почуєте ще більше захопливого, вже коли особисто побуваєте у цих краях.

 

Поділитися