stara pravda logo horis 1

Зимовий відпочинок у Карпатах: чому варто поїхати, чим зайнятися та де оселитися?

01 Листопада 2021

Зимова відпустка сьогодні вважається цікавіше літньої — українська туристична сфера активно розвивається, пропонуючи нові варіанти дозвілля для всієї сім’ї. У холодну пору року українців чекають курорти гостинних Карпат. Тут можна провести новорічні свята, насолодитися активним чи  відокремленим відпочинком. Карпати взимку схожі на казку: вікові ліси під блискучим білосніжним покровом виглядають загадково й урочисто, а пологі схили манять любителів прокататися з вітром.

Особливості й переваги відпочинку в Карпатах взимку

  • Цікаві активності для всіх. Буковель та інші популярні курорти пропонують море розваг для гостей будь-якого віку: від захопливих екскурсій до спорту, від романтичного дозвілля до пригод в тематичних парках. Їхати сюди можна навіть без лиж!
  • Великий вибір помешкань. Навіть зі скромним бюджетом підшукати місце, де зупинитися, доволі легко. Винятком залишається період новорічних свят.
  • СПА й оздоровлення. Багато готелів, приватні садиби пропонують лазню на дровах, купання в чанах з ароматними травами. Також у Карпатах працює немало бальнеологічних курортів, готелів з власним СПА-комплексом (масаж, косметичні процедури).
  • Транспортна доступність. До більшості курортів прокладені зручні дороги, тому на вашому шляху не стануть зимові замети. Подорожувальники можуть скористатися таксі, автобусом від найближчої залізничної чи автобусної станції чи приїхати на власному авто.

Який карпатський курорт обрати для зимового відпочинку?

Зима в Карпатах — багатогранна, але незмінно прекрасна. Варіанти дозвілля багато в чому залежать від обраного регіону гір. Розглянемо декілька найбільш відомих варіантів.

  • Буковель

Курорт — популярний завдяки гірськолижній інфраструктурі європейського рівня. Тут на вас чекає великий вибір спусків  різної складності та кваліфікаційні інструктори. Крім того, тут можна покататися на санях, собачих упряжках, конях.

В туристичній локації працюють оглядовий підйомник, цілодобові зіп-лайни та інші атракціони. 

Є можливість вирушити до природних чи рукотворних пам’яток, відвідати місцеві молодіжні вечірки. Буковель взимку дивовижно гарний, оскільки знаходиться досить високо в горах. Винятковий комфорт, впорядкованість курорту підкорять навіть самих вимогливих подорожувальників.

  • Верховина

Ще один високогірний лижний курорт, розміщений на берегу стрімкого Чорного Черемоша. Звідси можна вирушити на екскурсію, наприклад, до обсерваторії на вершині гори Піп Іван. Це може бути виїзд на джипі, снігоходах чи одноденний піший похід — обирайте на свій смак. Лижні спуски Верховини пологі, тому добре підходять для тих, хто тільки навчається кататися. На вершину вас доставить один із двох підйомників.

Це місце володіє справжнім гуцульським колоритом, дає нагоду побачити традиційне помешкання українських горян, відвідати місцеві музеї (наприклад, присвячений фільму «Тіні забутих предків»  чи народної магії). Верховина чудово підійде для тих, хто бажає продегустувати унікальні карпатські страви. Також в околицях ви знайдете десятки цілющих мінеральних джерел.

  • Ворохта

Якщо ви розраховуєте на недорогий, але приємний відпочинок в Карпатах взимку, Ворохта може стати непоганим варіантом. Селище, розміщене на берегу швидкого Прута, відрізняється різноманітністю локацій для сімейного і романтичного відпочинку. Це місце чудово підходить для зимових видів спорту. Хоча вибір трас невеликий, сніг тут тримається доволі довго. Звідси можна відправитися в похід до вершин гір, наприклад, на Говерлу. Також любителям екскурсійного відпочинку сподобаються поїздка до озера Несамовите, стародавніх мостів чи Церкви Різдва Богородиці, візит у Краєзнавчий музей.

  • Яремче

Надзвичайно мальовничий куточок Карпат, де обов’язково варто побувати взимку! Тут облаштовані спуски різних категорій складності, тому стати на лижі чи сноуборд зможе навіть дитина. Не хочеться займатися спортом? Тоді вам будуть до душі спокійні кінні прогулянки чи повне адреналіну сафарі на снігоході. Затишні ресторани в етнічному стилі запрошують насолодитися гуцульськими блюдами і гарячим глінтвейном поблизу каміна.

З Яремче можна відправитися на екскурсію до водоспаду Пробій, Іллінської, Михайлівської церков та інших місцевих пам’яток. Любителям пізнавального відпочинку обов’язково варто заглянути в музей етнографії та української історії, музей-ресторан «Гуцульщина». Юних гостей запрошує до себе контактний зоопарк.

  • Микуличин

Один з найбільш бюджетних карпатських курортів. Микуличин — найпротяжніше село України: 44 кілометри вздовж річки Прут! Це хороше місце для спокійного відпочинку. Любителі екстриму винаймають помешкання тут, тільки якщо планують вирушити на розміщені неподалеку Буковель, Яблуницю. Але і в Микуличині можна знайти місце для катання на санях, лижах, сноуборді.

Також гостям курорту варто вирушити на мальовничу екскурсію до водоспаду Женецький Гук чи до однієї із місцевих вершин (Яворник-Горган, Велика Рокита, Маковиця), з яких розгортаються пейзажі, які захоплюють дух. Тут можна побачити колоритну церкву Святої Трійці, побудовану в етнічному стилі, чи пообідати смачними стравами в одній з гуцульських колиб.

Резюмуючи наш короткий огляд, можна сказати, що відпочинок у Буковелі взимку залишається найбільш популярним. Це найкращий з точки зору інфраструктури і обслуговування курорт. Тут можна знайти масу розваг незалежно від ваших персональних пристрастей і смаків. Така поїздка надовго запам’ятається всій родині, зарядить позитивом і карпатським здоров’ям на цілий рік.

Яке помешкання орендувати для зимового відпочинку в Карпатах?

  1. Номер у готелі на гірськолижному курорті. Таке помешкання обійдеться недешево, але воно найкращим чином підходить для прихильників зимових видів спорту. З готелю легко добратися до підйомника, інших місцевих розваг. Якщо хочеться трохи здешевити відпустку, заплануйте поїзду на «низький» сезон: початок грудня, лютий чи навіть березень. До переваг готелів на території гірськолижних курортів відносять дуже великий список послуг, високий рівень сервісу. Такий варіант підходить тим, хто їде у відпустку на декілька днів, тому не хоче витрачати час на дорогу з готелю до підйомника і назад.
  2. Апартаменти в карпатському готелі в традиційному стилі. Такі готелі в більшості розташовані «на підступах» до лижних курортів, в навколишніх селах. Вони пропонують більш привабливі ціни на проживання, різноманітні акції і знижки, особливо ближче до завершення сезону. Водночас добратися до підйомника звідси достатньо просто. Подібні готелі завойовують любов мешканців чудовими інтер’єрами в традиційному стилі і прекрасним рівнем обслуговування, тому вважаються «золотою серединою» для всіх, хто їде в Карпати в зимовий період.

   

      3. Номер в бальнеологічному санаторії. Якщо ви потребуєте оздоровлення, відновлення після хвороби чи травми, є сенс придивитися до бальнеологічних курортів Карпат. Вони розміщуються в містах виходу на поверхню цілющих мінеральних вод, грязей. Однак такі локації зазвичай не дають змогу поєднати оздоровлення з активними спортивними розвагами. Номери в сучасних санаторіях можуть похвастатися затишними інтер’єрами, тому вони підходять для подорожувальників, які шукають спокійного відпочинку.

    4. Романтичний будиночок в горах. Зима в Карпатах — надзвичайно романтичний період року, коли хочеться насолоджуватися морозним повітрям, довгими прогулянками разом з коханою людиною, а вечорами грітися біля вогню з ароматним глінтвейном. Відокремлений гірський будиночок сподобається закоханим, яким не потрібна активна розважальна програма.

Це прекрасний спосіб відпочити від шумного міста, побути наодинці з природою, собою, один з одним. Деякі садиби обладнані джакузі та іншими приємними зручностями, інші пропонують більш стриману атмосферу. У будь-якому разі ви зможете поринути в зимову казку засніжених Карпат.

Висновок

Щоб вирішити, куди поїхати взимку і на який період, варто проаналізувати ціни на помешкання в різні місяці. Саме ці витрати будуть ключовими у відпустці. Якщо ви плануєте кататися на лижах чи сноуборді, з метою економії можна заздалегідь купити скі-паси — напередодні сезону вони продаються зі знижками. Також під час вибору локації варто порівняти список доступних розваг з особистими побажаннями і смаками. Якщо необхідна багата програма дозвілля, варто придивитися до популярних гірськолижних курортів — там нікому сумувати не доведеться. Зверніть увагу, що більшість розваг оплачується окремо, що також може стати суттєвим елементом відпускних витрат.

Різноманітність можливих сценаріїв відпустки в горах робить Карпати ідеальним місцем для відпочинку, дає можливість порадувати навіть найвибагливішого туриста. 

Поділитися