stara pravda logo horis 1

Що взяти із собою на гірськолижний курорт?

06 Жовтня 2021

Відпочинок у горах не забувається, особливо, якщо він приправлений щіпкою екстриму й морозною сонячною погодою! Катання на лижах, сноуборді, санях або тюбінгу дарує яскраві емоції, а також служить хорошою спортивною розрядкою. Що взяти на гірськолижний курорт? Це перше питання, яким варто поставити збираючись у подібну поїздку вперше. Ми зібрали поради досвідчених туристів воєдино, щоби скласти детальний список!

Яке спорядження брати із собою?

На щастя, везти власні лижі або сноуборд на лижний курорт необов’язково — усе необхідне легко взяти в оренду на місці. Це особливо зручно для новачків, які поки не мають відповідним спорядження. Якщо ви вже катаєтесь, можна прихопити звичний шолом, оскільки не кожна модель буде зручно сидіти.

Якщо ви віддаєте перевагу більш складним трасам та агресивному стилю катання, є сенс узяти із собою захист для хребта, кистей, колін, стегон. Відповідні елементи такої екіпіровки знайти в місцевому прокаті може бути важко, та й вони не займуть у валізі занадто багато місця.

З огляду на сонячну погоду і властивий снігу високий коефіцієнт відбиття світла, варто прихопити темні окуляри: для повсякденного носіння й катання. Якщо боїтеся змерзнути, можна взяти пару компактних грілок для рук. Хорошим рішенням буде електричний або каталітичний девайс. Хімічні грілки також зручні, але зазвичай вони одноразові.

Обов’язково беріть невеликий рюкзак, куди ви складете речі, необхідні для активного відпочинку взимку: термос або термокружку, перекус, сонцезахисні засоби, камеру GoPro, килимок для сидіння на снігу та інші потрібні дрібниці.

Який одяг і взуття брати на гірськолижний курорт?

Зимовий відпочинок у горах приносить задоволення, тільки якщо ви подбали про комфортний одяг. Поговоримо про те, які речі треба брати із собою для підкорення лижних трас.

  • Термобілизна (два комплекти або більше). Ефективно відводить від тіла вологу, зберігаючи тепло. Краще взяти більше одного комплекту із гольфу та легінсів, щоби мати змінний нижній шар на випадок прання.
  • Фліс. Це може бути тонка куртка на змійці або світшоти — він зіграє роль другого шару, захищаючи від холодного вітру. У порівняно теплу погоду фліс легко буде зняти.
  • Куртка. Спеціальні моделі із водовідштовхувальної тканини, забезпечені вентиляційними клапанами на блискавках (розташовані під пахвами). Бажано, щоб у куртку була вшита сітка для захисту від проникнення снігу.
  • Лижні штани або комбінезон. Ці речі також мають водовідштовхувальні властивості, спеціальний утеплювач всередині і вентиляційні клапани. Вони дають зручно одягати високі черевики, захищають від піддування.
  • Підшоломник або балаклава. Цей предмет одягу забезпечить досить щільну посадку шолома й тепло під час катання.
  • Рукавички. Лижні моделі забезпечені поліпшеним утепленням, не продуваються й не промокають.
  • Теплий баф. На схилах досить вітряно, та одна тільки балаклава не забезпечує достатнього захисту шиї від холоду. Спортивний баф прилягає досить щільно, не сповзає й не перекручується як звичайний шарф.
  • Лижні шкарпетки. Вони досить високі (закінчуються вище черевика), мають спеціальний крій, що перешкоджає стягненню. Також лижні шкарпетки відмінно пропускають повітря, підтримуючи оптимальний мікроклімат для ніг.

Роздумуючи, що взяти із собою на гірськолижний курорт, не забудьте і про звичайні речі! Вони стануть у пригоді для більш розслабленого дозвілля: прогулянок, відвідування ресторанів та екскурсій. Надайте перевагу легкому, теплому, функціональному одягу. Так, це може бути вовняний светр, пухова куртка, щільні утеплені штани. Крім того, візьміть дві пари водостійкого взуття, шапку й шарф.

Наповнення косметички для гірськолижного курорту

Хоча ці кошти називають «жіночими дрібничками», більшість із них стане в нагоді як дівчатам, так і чоловікам — мороз, інтенсивна сонячна активність не щадять нікого. Тому в списку ми об’єднали косметичні продукти, які знадобляться мандрівникам обох статей.

  • Сонцезахисний крем (SPF 50). Незважаючи на холод, у ясну погоду в горах легко отримати сонячні опіки. Крем на обличчя варто наносити за 30–40 хвилин до виходу на вулицю. Протягом дня бажано пару раз оновити засіб, заходячи погрітися в кафе.
  • Крем. Холод висушує шкіру, призводить до почервоніння, лущення й навіть тріщин. Тому для обличчя та рук варто захопити живильний крем, який ви будете наносити незадовго до виходу на вулицю. На ніч же варто використовувати зволожувальний засіб.
  • Бальзам для губ із захисним фактором SPF. Забезпечить прекрасний захист особливо ніжної ділянки особи.
  • Приладдя для бані й гоління. Цей набір ви зможете скласти самостійно на основі власних уподобань.
  • Заколки, резинки. Мороз дуже погано впливає на стан довгого волосся, тому їх краще ховати під шолом і бафом.

Аптечка для поїздки в гори

Список речей на лижний курорт буде повним тільки з аптечкою. Що ж варто брати із собою у відпустку?

  • Знеболювальні засоби, у тому числі від головних болів.
  • Засоби для обробки ран, подряпин та ін.
  • Препарати від застуди.
  • Ліки від харчового отруєння.
  • Засоби для нормалізації тиску.
  • Зігрівальні та охолоджувальні спортивні гелі.
  • Кілька еластичних бинтів.

Оскільки катання на лижах і сноубордах — захоплювальний, але травмонебезпечний вид спорту, бажано оформити медичну страховку. Це актуально не тільки для закордонних поїздок, але і для відпочинку в Карпатах.

Якщо ви їдете в гори із дітьми, можете сміливо використовувати для зборів «дорослий» список речей і спорядження. Додатково є сенс прихопити розмальовки, альбом з олівцями, кілька улюблених іграшок. За необхідності також скорегуйте перелік ліків в аптечці, додавши туди кошти із меншими дозуванням дієвих речовин і персональні препарати, якщо це потрібно. Зверніть увагу, що «ставити» на лижі дитину можна приблизно із 3–4 років. У більш ранньому віці батькам доведеться підбирати інші варіанти дозвілля.

Поділитися