stara pravda logo horis 1

Карпатські хвойні ліси: цілющі властивості

02 Жовтня 2023

«Гори чи море?» — це питання часто виникає у тих, хто планує відпустку. Якщо взяти до уваги усі фактори — красивий краєвид, чистоту повітря, м’який клімат та відсутність спеки влітку, вибір однозначний — Карпати! Саме тут створено ідеальні умови не тільки для відпочинку, а й оздоровлення. Давайте детально розберемося, чому корисно гуляти лісом і які хвойні дерева поширені в Карпатах.

Рекреаційні зони в горах

З давніх-давен гірський клімат цінували за його цілющі властивості. На території гір ще за часів Австрійської імперії працювали санаторії, в яких відпочивали аристократи, щоб подолати захворювання дихальної системи. Незважаючи на те, що минуло багато часу, українські Карпати досі приваблюють туристів. Вони є великою рекреаційною зоною. Тут на будь-якому курорті можна відновити свої сили і покращити самопочуття, оскільки навкруги тільки гірські джерела і ліси. Кожне хвойне дерево Карпат виділяє в повітря особливі речовини — фітонциди, які містять корисні речовини. 

Щодо гірських джерел, на території гір безліч місць з цілющою мінеральною водою. Наприклад, Яремче, Трускавець та ін. Також часто мандрівники вибирають бальнеологічні курорти з термальними джерелами. Вони сприяють лікуванню захворювань шкіри, серця, опорно-рухової системи. Поєднання бальнеологічних джерел з цілющим повітрям, наповненим киснем і ефірними оліями, сприятливо впливає не тільки на окремі системи, а й організм загалом. До того ж хвойні дерева Карпат є не тільки цілющими (сосна, ялинка, смерека тощо), а й позитивно впливають на самопочуття. Довгоживучий бук — ще одне хвойне дерево поширене в Карпатах.

Цілющі властивості гірського повітря 

Хвойні ліси України насичують повітря фітонцидами, які мають антисептичну та очищувальну дію. Вони здатні навіть приборкати збудника туберкульозу. Тому більшість санаторіїв, які спеціалізуються на захворюваннях органів дихання, розташовані в хвойних лісах.

Якщо ви хочете досягти максимального оздоровчого ефекту, плануйте відпочинок в Карпатах на другу половину весни. Найбільша концентрація фітонцидів спостерігається в травні. Прогулянки хвойним лісом на висоті допомагають при:

  • зниженні імунітету;
  • захворюваннях нервової системи;
  • порушеннях обміну речовин;
  • проблемах із серцем та судинами;
  • хворобах органів дихання. 

Різновиди хвойних дерев є джерелом вітамінів групи B, K, E. В них міститься більше вітаміну C, аніж в лимонах. Місцеві жителі збирають хвою та шишки, з яких потім готують цілющі настоянки, варення, чай. Якщо ви відпочиваєте в горах, радимо придбати мед, збір або варення з соснових шишок. Тоді і після повернення додому ви зможете підтримувати свій організм в хорошій фізичній формі.

Хвойні ліси Карпат: роль в оздоровленні дітей

Ліси — чудове місце для оздоровлення малюків. Цілюще повітря допомагає подолати неврологічні проблеми, знижує рівень стресу, заспокоює. Окрім того, відпочинок в горах рекомендований дітям з хронічними бронхітами, частими ангінами, синуситами, збільшеними аденоїдами. 

Відпочинок в горах — не тільки можливість позбутися різних захворювань та стресу. Окрім того, це чудова нагода познайомитись з чарівною природою регіону, представниками флори і фауни. Тут проживає ¾ всіх ссавців країни. Під час відпочинку можна побачити різні підвиди оленів, косуль. Також Карпати є домівкою для бурих ведмедів, білок, тритонів, бобрів тощо.

Відпочинок приваблює можливістю зайнятися риболовлею в гірських річках, назбирати гриби та ягоди. Але важливо бути досвідченим грибником, щоб не натрапити на отруйний різновид. 

Якщо ж вам подобається активний відпочинок, а не тільки спокійні прогулянки по лісу, у вас є унікальна можливість зайнятися рафтингом, джипінгом, стрибнути з парашутом або вибрати прогулянку на конях. 

Зимові канікули в горах не менш яскраві. В холодну пору року оздоровлення і прогулянки можна сумістити з гірськолижним відпочинком і відвіданням СПА-центру при готелі. Неймовірно приємно після насиченого подіями дня відвідати чан, баню або поплавати в басейні з підігрівом. Дітям також сподобається такий формат відпочинку. Але якщо в них ще залишилась енергія після підкорення трас, в розпорядженні маленьких гостей дитячі кімнати з іграшками і майданчики з атракціонами. 

Хвойні ліси Карпат відомі не тільки своїм цілющим повітрям, а й містичною атмосферою. Недарма жителі гір вірили, що кожна рослина наділена душею, а в лісових хащах живуть магічні істоти. Мабуть, тому гори приваблюють мільйони туристів.

Поділитися