stara pravda logo horis 1

Річки Карпат: водні багатства, варті уваги

07 Серпня 2023

Розпочнемо з цікавого факту: у Карпатах бере початок річка Дніпро, однак побачити її хвилі там не вийде, бо повноводною ріка стає значно далі за течією. Крім того, на території цього мальовничого гірського хребта розташовано ще 28 000 великих та маленьких річок. Їхня загальна довжина становить 55 000 км. Гірські річки Карпат не придатні для судноплавства, але можуть використовуватися для видобутку енергії. Наразі вони не використовуються у господарстві, тому збереглися у первозданному вигляді. Під час подорожі українськими Карпатами радимо спробувати сплав по гірських річках — це чудова можливість насолодитись природою цього мальовничого краю. У цій статті наведемо назви річок України в Карпатах та розкажемо саме про них.

Річки та потоки Карпат: короткий гайд

Дністер

Розпочинається у селищі Вовче Львівської області на висоті у 870 метрів над рівнем моря. Тече з північного заходу на південний схід у межах території України та Молдови. Його довжина становить 1352 км. Гирло — це Дністровський лиман, розташований поблизу Білгород-Дністровського.

Природна рослинність басейну Дністра найкраще збереглася у Карпатах. Серед рослин найпоширенішими є ялина, ялиця та бук. Відпочинок на річці рекомендований фанатам риболовлі. У верхів’ях зустрічається в’юн, голавль, жерех, короп, карась, окунь, сазан, сом, щучка. 

Білий Черемош

Це права притока річки у Карпатах Черемош, яка є природним кордоном між історичними областями Галичина та Буковина. Наразі це територія сучасних Івано-Франківської та Чернівецької областей. На річці розташовано безліч природних порогів, тому розвинений водний туризм. Гостям регіону пропонують спортивний гірський сплав. Гирло — це відомий та оспіваний Черемош. Річка належить до басейну Чорного моря.

Путилка

Несе свої води територією Чернівецької області. Бере початок на північно-східних схилах хребта Путилли, на південному заході від села Плоска. Є правою притокою Черемошу. Має безліч порогів. Туристи можуть відвідати печеру Олекси Довбуша, перевал Немчич, музей-садибу Юрія Федьковича.

Прут

Які річки течуть в Карпатах? Могутні, повноводні, волелюбні, як Карпати і Україна. Прут і є таким. Велика гірська ріка починається на схилах Говерли та несе свої води до Дунаю. На ній розташовані численні водограї та пороги. Найвідомішим є водоспад Пробій, що має висоту у 8 м.

Прут є частково судноплавною рікою. Протікає через мальовничі місця. Туристам пропонує сплави на ділянці від Ворохти до Яремчі. Найнебезпечнішою ділянкою є Яремчанський каньйон. Маршрут сплавів завершується біля водограю Пробій.

Поціновувачі рибної ловлі зверніть увагу: у місці витоку Прута ловити рибу заборонено. Це територія заповідника. Нижче за течією можна зловити ляща, судака, форель, щуку, карася.

Латориця

Протікає у межах Закарпатської області та у Словаччині, є притокою Дунаю. Витік розташований поряд із селищем Латірки. На ній розташовано безліч порогів. Максимальна ширина водного потоку становить 25 м. У Сваляві ріка розділяється на 2 рукави. Між ними розташований острів Марта-Маргарита.

Латориця є раєм для рибалок. З 2015 року у Мукачеві відбувається Фест, який присвячений рибній юшці. У ріці можна виловити короля цих вод — дунайського лосося.

Бальзатуль

Бальзатуль (або Бальзатул) — невелика, але типова гірська річка. Витікає біля с. Луги на полонині Балцатул, протікає територією Рахівського району. Загальна довжина становить лише 10 км, впадає до р. Біла Тиса, є її правою притокою.

Ця річка разом із р. Стоговець є витоком Білої Тиси. На Бальзатулі можна побачити залишки клявзи. Це гідротехнічна споруда, що використовували плотогони для сплаву деревини на маловодних ділянках ріки.

Уж

Звивиста річка на Закарпатті, що бере свій початок біля Верховинського хребта. Вчені досі не можуть дійти згоди щодо етимології її назви. Перші вважають, що вона походить від назви змії, бо вони розповсюджені в цьому регіоні. Інші наполягають на тому, що вужі до цього непричетні, а назва водної артерії має болгарське коріння і походить від слова «угол» чи «узок». Річка Уж є протокою більшої ріки Лаборець, що протікає територією Словаччини.

Люта

Люта, або ж Лютянка — це невелика, дуже «покручена» річка, що є притокою Ужа. Вона бере свій початок неподалік гірського селища Люта на схилах Гострої Гори. Спочатку ріка протікає на південний захід, потім різко звертає на південний захід, а далі під кутом майже 90° знову на південний і так повторюється ще кілька разів. 

Найбільш мальовнича локація на річці Люта — це «Блакитна лагуна», розташована поблизу села Чорноголова. Це невелика заводь з дуже чистою та спокійною водою. В гарну погоду вода там має насичено-блакитний або смарагдовий колір.

Ріка

Ріка (сама така назва) — лінгвістичний парадокс. Вона розташована в межах Міжгірського та Хустського районів Закарпатської області. Свій початок бере поблизу села Торунь. Довжина Ріки складає 92 км. Вона має господарське значення: її води використовують для водопостачання, а також там розташована ГЕС. Серед туристів річка теж популярна. Там є кілька баз відпочинку та багато водних атракцій.

Теребля

Водна артерія, що бере початок в гірському районі Внутрішні Ґорґани. Вона є притокою ріки Тиса і належить до басейну Дунаю. Поблизу села Теребля річка має мінеральні джерела — карбонатно-натрієві та лужні води. Також в Тереблю стікає найбільше озеро в Україні Синевир. Річка використовується для водопостачання населення, а також для рибальства.

Тепер ви знаєте, які річки беруть початок у Карпатах. Це далеко не весь перелік: їх дуже багато, і більша частина з них збережена в первозданному вигляді. Українські Карпати — це не лише зимовий відпочинок з катанням на лижах, це унікальна природа, мальовничі краєвиди та безліч розваг для туристів. Тут можна відпочити від швидкого темпу міста, насолодитись чистим повітрям та спокоєм. Можна багато писати про красу цього регіону, однак краще побачити все на власні очі.

Поділитися