stara pravda logo horis 1

Сноубординг для новачків. Як почати кататися на сноуборді?

25 Січня 2024

Захопливий і емоційно насичений вид активного відпочинку в останні роки завоював серця мільйонів прихильників. Для багатьох новачків потрапити у світ сноубордингу може здатися складною справою, але з правильним підходом і деякими корисними порадами цей вид спорту може стати невід’ємною частиною вашого активного життя.

Як вибрати сноуборд?

Сноубординг — це олімпійський вид спорту, який полягає у спуску по засніжених горах і схилах на спеціальній дошці. Спочатку він був доступний тільки спортсменам, але згодом став популярним в екстремалів, а зараз на гірськолижних курортах Карпат можна зустріти навіть дітей, які вправно керують дошкою. 

Але якщо ви тільки робите перші кроки в освоєнні цього спортивного напрямку, варто знати, як правильно підібрати сноуборд.

При виборі дошки для сноубордингу важливо враховувати зріст райдера, його вагу і стиль катання. Окрім того, мають значення:

  • висота дошки;
  • форма та жорсткість;
  • кріплення;
  • взуття.

Вибір довжини сноуборда важливий і залежить від зросту та ваги райдера. Якщо ви орендуєте сноуборд, виміряйте його, поставивши один кінець на підлогу і перевіривши, чи досягає інший кінець вашого підборіддя. Для початківців рекомендується вибирати менший сноуборд для легшого керування. Ураховуйте також вагу тіла:

  • 40–50 кг — розмір 130–140 см;
  • 50–60 кг — 140–150 см;
  • 60–75 кг — 150–160 см;
  • більше 75 кг — 160 см і вище.

Початківцям, які не знають, як підібрати сноуборд, слід звертати увагу на форму та жорсткість дошки. Класична форма і м’який або середній ступінь жорсткості дозволяють легше навчитися кататися. Навіть досвідчені райдери вибирають такі сноуборди, якщо хочуть отримати більше задоволення від спусків та виконання трюків.

Кріплення — ключовий аспект безпеки. При оренді перевірте їх якість й цілісність. Розмір кріплень вибирайте з урахуванням розміру взуття. Попросіть консультанта показати, як правильно їх застібати і розстібати.

Не менш важливим є правильний вибір взуття для сноуборда, оскільки воно впливає на безпеку та комфорт. Взуття повинно відповідати розміру, не бути надто тісним або завеликим. При його виборі звертайте увагу на якість шнурівки і фіксатора. Також варто придбати термошкарпетки, щоб забезпечити оптимальну циркуляцію повітря і запобігти переохолодженню чи перегріву нижніх кінцівок. 

Спорядження та одяг: правила вибору

Мода і стиль сноубордистів відрізняються від лижників, і вони часто вибирають своє унікальне вбрання. Наприклад, подовжені куртки і широкі штани. Разом з цим на схилах нерідко можна побачити райдерів в кумедному вбранні та шапках. 

Рекомендації щодо одягу:

  • Куртка і штани. Придбайте спеціальний верхній одяг для гірськолижного спорту. Зверніть увагу, щоб штани були достатньо широкими. Їх одягають на верхню частину черевика для запобігання потрапляння снігу та вологи. 
  • Шапка і рукавиці. Головний убір має бути з флісу або щільної шерсті для ефективної циркуляції повітря. Рукавиці повинні бути спеціальні, щоб не пропускати вологу.
  • Вибір кольору. Важливо, щоб одяг був яскравим. Це питання безпеки, оскільки він полегшує виконання рятівних операцій, якщо хтось потрапив у біду. Яскравий одяг помітніший на схилах особливо в умовах обмеженої видимості.
  • Температурний режим. Одягайтеся так, щоб не було ані занадто тепло, ані занадто холодно. Не забувайте про шапку, баф та вологостійкі рукавиці. Враховуйте, що ви будете пересуватися на підйомнику, тому не перегрівайтеся.

Захисне спорядження:

  • Шолом — для новачків необхідний елемент захисту.
  • Гірськолижна маска — незамінна річ при яскравому сонці або сильному снігопаді, бо вона відбиває світло.
  • Наколінники — для тих, хто побоюється падінь та хоче уникнути синців.

Перші кроки у світ сноубордингу

Тепер коли ви підготувалися, прийшов час дізнатись, як кататися на сноуборді. На гірськолижних курортах завжди є зони для новачків та спеціальні підйомники. Найголовніше правило — не боятися спробувати. Почніть з простого — прогуляйтеся пішки, відчуйте сноуборд, а потім спробуйте скористатись навчальним підйомником. Якщо ви відчуваєте в собі сили, перейдіть на основний схил.

Підготовка і перші кроки

Правильна техніка катання на сноуборді складається з дрібниць. На перший погляд, вони можуть здаватися неважливими, але не нехтуйте ними.

Спочатку навчіться застібати і розстібати сноуборд. Робити це сидячи найзручніше. Фізична підготовка не обов’язкова, головне — бажання та відсутність страху. Далі визначте опорну ногу. Попросіть когось легко штовхнути вас у спину. Нога, якою ви ступаєте вперед, — опорна. Вона буде спереду під час катання.

Встаньте на сноуборд, однією рукою притримуючи середину дошки. Вагу тіла перемістіть на п’яти. Розведіть руки для рівноваги, ноги трохи зігніть в колінах, а корпус нахиліть вперед. Відштовхніться — і ви почнете «їхати» на задньому канті. Перші спроби слід робити на рівній, пологій поверхні. Поступово пробуйте їхати вправо та вліво, переносячи вагу на праву чи ліву ногу. Виправляйте рухи корпусом. Техніка на сноуборді полягає в керуванні дошкою за рахунок правильного розподілу ваги, ноги в цьому випадку виконують роль керма.

Також існує другий спосіб навчитися керувати сноубордом. Для цього опорна нога пристебнута на дошці, а інша робить легкі штовхальні кроки. Поступово робіть їх довшими та сильнішими. Якщо у вас виходить, спробуйте їхати з непристебнутою ногою поряд з кріпленням. 

Корисна порада! Всі сноубордисти падають і це нормально. Коли ви відчуваєте, що зараз впадете, не робіть різких рухів, розслабте тіло і «сідайте» на п’яту точку. У випадку, якщо падаєте вперед, намагайтеся повернутися так, щоб приземлитися на бік. Будьте обережними та не поспішайте. Пам’ятайте — навчання потребує часу. Насолоджуйтеся кожним моментом на схилі.

Поділитися