stara pravda logo horis 1

Як вибрати гірські лижі для незабутніх катань?

25 Січня 2024

Перед початком зимового сезону більшість шанувальників гірськолижного відпочинку перебувають в передчутті майбутньої відпустки в Буковелі. Засніжені траси, мальовничі види, затишні готелі справді обіцяють незабутній відпочинок. Але щоб отримати максимальне задоволення від катання, варто розібратися, як підібрати гірські лижі. Деякі райдери-початківці помилково вважають, що головне перевірений бренд. Але не тільки цей фактор важливий, також слід враховувати стиль катання, ростовку тощо. Давайте поговоримо про це. 

Склад гірських лиж

Довгі роки лижі виготовляли з деревини, але сьогодні її використовують тільки для сердечника і то не завжди. Їхня конструкція складається з:

  • ковзану;
  • покриття з графікою;
  • металевих кантів.

Якщо ви не знаєте, як вибрати лижі, слід враховувати, що головний в їхній конструкції сердечник. Він впливає на торсіонну жорсткість та керованість на швидкості. Недорогі моделі оснащені сердечником із синтетичного матеріалу, який підходить для початківців та катання на невеликій швидкості. Більш дорогі варіанти мають клеєний сердечник з дерева, який забезпечує чудову керованість лиж, гнучкість, легкість і водночас міцність. 

Підбір гірських лиж за формою

Спорядження буває двох видів — спрямованої (класичної) форми або Twin Tip, яку ще називають «подвійний носок».

В першому випадку хвіст і ніс моделі відрізняються. Хвіст обрізаний, а ніс закруглений та загнутий. Такі лижі підходять для катання на швидкості. 

Моделі Twin Tip мають повний збіг форми і розмірів носка та хвоста. Їх обирають шанувальники фрістайлу, оскільки на таких лижах зручно виконувати тюки і котитися спиною вперед. За їх допомогою можна вибратися з найглибшого снігу.

Конструкція гірських лиж

Також важливо знати, як правильно підібрати лижі за їх конструкцією. Сьогодні моделі представлені з одним із трьох видів сердечника: кеп, сендвіч та гібриди.

Кеп являє собою конструкцію з деревини або акрилу з кришкою із скло- або вуглеволокна. Моделі з таким сердечником вважаються найм’якішими, тому підійдуть лижі для початківців, які віддають перевагу спокійним спускам по облаштованим маршрутам.

Сендвіч-лижі являють собою комбінацію із різних видів матеріалів, зазвичай, пластику, багатошарової фанери, деревини, які склеюються між собою особливим чином. Така конструкція жорсткіша у порівнянні з кепом і популярна серед досвідчених райдерів та професіоналів. 

В гібридних моделях поєднані принципи двох вищезазначених варіантів. Вони відрізняються середньою торсіонною жорсткістю. Найчастіше такі лижі обирають райдери середнього рівня підготовки. 

Керованість лиж

Щоб почувати себе впевнено на трасі та поза її межами, варто обрати добре керовану модель. Для цього слід звернути увагу на:

  • ширину лиж;
  • радіус повороту;
  • контактну довжину спорядження. 

Більшість гірськолижних лиж має радіус повороту 10-20 м, а взагалі ви можете знайти модель від 10 до 34 м. Чим більше радіус повороту, тим спритніші і швидші лижі.

Що таке ростовка лиж?

Ростовка — довжина лиж, яка залежить від зросту райдера. Від неї залежить стиль катання та його особливості. Так короткі моделі більш маневрені й легкі, довгі — скоріше розвивають швидкість і на них можна кататися по глибокому снігу. Ростовка визначається в см. Зазвичай бренди випускають лижі з кроком ростовки в 10 см. 

Замислюючись, як вибрати довжину лиж, слід враховувати такі параметри:

  • зріст райдера;
  • його вагу;
  • стиль катання.

Основні ростовки лиж

Більшості райдерів важливо дотримуватися загальноприйнятих основних рекомендацій щодо ростовки. У спортивних змаганнях, наприклад, розмір лиж до росту у чоловіків становить 165 см, у жінок — 155 см. Також можна керуватися при виборі такими рекомендаціями. Для:

  • чоловіків зростом до 190 см і вагою до 100 кг рекомендуються лижі 165 см;
  • шанувальників дуг — 170-175 см;
  • жінок зростом 150-180 см і вагою до 80 кг — 155-165 см. 

Належить врахувати також деякі поправки залежно від типу снігу та стилю. Зменшена ростовка на 5-10 см підходить для карвінгу і спокійного катання на повільних схилах. Збільшена на 5-10 см — для лижників з більшою вагою і зростом, ніж ті, що вказані вище. Також збільшені моделі підходять для фрірайдерів, крутих схилів або карвінгу на великій швидкості.

Як вибрати лижі: на що звертати увагу?

Вибираючи лижі для дорослих, слід враховувати декілька ключових моментів:

  • Рівень підготовки та потенціал райдера. Від цього залежить жорсткість спорядження, оскільки м’які лижі дозволяють легше виправляти помилки та гасити вібрації, але вони менш керовані. Жорсткі моделі, навпаки, здатні розвивати велику швидкість, але вимагають високого рівня навичок. Початківцям рекомендується вибирати м’які лижі.
  • Вага лижника. Великим райдерам слід уникати м’яких лиж, оскільки вони можуть прогнутися.
  • Тип траси. Вибір лиж залежить від того, на яких схилах ви плануєте кататися. Для гірськолижних курортів рекомендуються лижі з радіусом повороту до 17 м. 
  • Маневровість, швидкість. Довжина лиж впливає на характер їзди. Коротші лижі більш маневрові, тоді як довші краще утримують швидкість. Для початківців підходять моделі довжиною на 10 см менше від їхнього зросту для чоловіків і на 15 см — для жінок.
  • Кріплення для лиж. Важливо враховувати вагу райдера, щоб підібрати кріплення за шкалою DIN. Також має значення їх геометрія.

Тепер ви знаєте всі нюанси гірських лиж. Тож зможете вибрати найкращу для вас модель.

Поділитися