stara pravda logo horis 1

Заповідники Карпат та охорона природи

07 Лютого 2023

Заповідні території українських Карпат не менш цікаві та привабливі для активного відпочинку, ніж популярні гірськолижні курорти. Пропонуємо підбірку з 12 найвідоміших заповідників і ландшафтних парків у Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях, які варто відвідати кожному туристу.

Карпатський національний природний парк

Природоохоронні території Карпат мають 1500 різних заповідних об’єктів. Найбільший серед них — Карпатський національний природний парк, площа якого перевищує 50 000 га. Ліси та луки цього заповідника багаті на флору та фауну, зокрема, тут зосереджено 60% усіх карпатських рослин.

Природний парк розташований у верхів’ях річок Прут і Черемош в зоні гірського масиву Ґорґа́ни, Чорногори та Ворохта-Путильського низькогір’я. Тут панує висотна поясність, протікає багато швидких бурхливих річок, сяють чистотою високогірні озера.

Оскільки в заповіднику зосереджена велика кількість рідкісних рослин і тварин, вразливих до зовнішнього впливу, звичайним туристам заборонений хід на природоохоронну територію. Практикується тільки науковий туризм у супроводі співробітників парку та за умови отримання спеціального дозволу від керівництва. Заповідник нараховує 45 демонстраційних пралісів, які утворюють 14 НПС (науково-пізнавальних стежок). 

Національний природний парк Сколівські Бескиди

Заповідник розташований у північно-західній зоні Карпат біля польського кордону. Тут є чим зачудуватися: величні гори та бурхливі гірські потоки, віковічні праліси, розкішні краєвиди, джерела з цілющими мінеральними водами. Колись на цих скелях стояло давньоруське місто-фортеця Тустань, яке було одночасно волоським центром, оборонним комплексом та митницею на соляному шляху.

Природоохоронні території українських Карпат у Сколівських Бескидах славляться старовічними лісами, красивими річками та приголомшливими водоспадами. Ще одне природне диво — містичне озеро Журавлине з темною, як ніч, але прозорою водою із бульбашками сірководню. У парку є унікальні рослини, такі як росичка круглолиста, що харчується комахами. Верхове болото із назвою Селища площею понад гектар також унікальне: це єдине місце у заповіднику, де ростуть чагарники цілющої лохини. 

У Сколівських Бескидах зареєстрований 41 вид рідкісної флори та 67 видів тварин, які перебувають під охороною. У заповіднику живуть бурі ведмеді, бобри, благородні олені, рисі, дикі коти. Протягом останніх 10 років на території парку відновлюється популяція європейських бізонів (зубрів). З десятка тварин, завезених із Німеччини, вже вдалося створити стадо із 37 зубрів. 

Карпатський біосферний заповідник

Вивчаючи заповідники карпатських гір, не можна не звернути увагу на цей природоохоронний об’єкт площею понад 66 тисяч гектарів. Саме тут представлені різноманітні ландшафти, флора та фауна з усіх природно-кліматичних поясів (від рівнинного до високогірного). Заповідник був заснований ще у 1968 році, а в 2007 — увійшов до природної спадщини ЮНЕСКО.

На території природоохоронного об’єкта розташована славнозвісна гора Говерла, а також гори Петрос, Близниці, Бребенескул та інші. Саме на зону цього заповідника припадає географічний центр всієї Європи, а поряд можна знайти місця проживання первісних людей. Тут ростуть найстаріші букові, ялицеві та смерекові ліси, розташована неймовірна Долина нарцисів та дивовижні карстові печери. У біосферному заповіднику можна побачити оспівану червону руту та тендітні зірочки гірських едельвейсів. Тут проживають карпатські ведмеді, рисі, беркути, лісові коти та багато інших рідкісних видів тварин.

Свидовецький заповідний масив

Цей об’єкт входить до Карпатського біосферного заповідника та знаходиться високо у горах — на Свидовецькому хребті. Його площа перевищує 6500 гектарів. Серед особливостей Свидовецького заповідника:

  1. Більшість лісів на території масиву — букові. Також тут зростають ясені, явори, смереки, ялини та інші види дерев, трапляються зони змішаного лісу.
  2. На високогір’ї в зоні вершин Малої та Великої Близниці ростуть рідкісні арктичні та альпійські рослини (альпійська айстра, оливник рожевий, ллойдія пізня, плаун альпійський, барчія альпійська, орлики чорнуваті, ломикамінь та інші).
  3. Тваринний світ заповідника представлений сарнами та благородними оленями, бурими ведмедями, дикими кабанами, вивірками, куницями, рідкісними бурозубками, лісовими котами, малими тритонами карпатськими. Трапляються сови різних видів, сичі, глухарі, дятли та інші пернаті.

Мармароський заповідний масив

Заповідник розташований у Рахівському районі Закарпаття на північному схилі гір та належить до Карпатського біосферного парку. Площа Мармароського масиву сягає майже 9000 гектарів. 

Серед особливостей цього заповідника:

  1. Назва масиву пов’язана з горою Піп Іван Мармароський (1936 м), яка розташована на території заповідника. Також тут є гори Петрос, Жербан, Берлебашка та інші.
  2. Ростуть тут переважно буки, але є й інші листяні, хвойні, змішані ліси (смеречники, гірська сосна та інші). Простягаються луки з альпійськими та субальпійськими рослинами, серед яких є рідкісні та на межі зникнення (черемша, котячі лапки, беладонна, плаун річний тощо).
  3. Серед рідкісних видів фауни — снігурка альпійська, сапсан, завирушка та інші. 
  4. Рельєф представлений міжгірними долинами, гребенями та вершинами скель, льодовиковими цирками.
  5. На території масиву розташовані басейни притоків річки Білої Тиси. Басейн потоку Квасний відрізняється більш холодним мікрокліматом, басейн потоку Білий — тепліший.

Кузійський заповідний масив

Територія масиву входить до складу Карпатського біосферного заповідника та має площу 4925 гектарів. У заповіднику багато букових лісів, ростуть ялини, смереки, дуби, черешні, клени та граби. Туристів приваблюють мальовничі скелі, укриті зеленими насадженнями, та бурхливі водоспади. Трав’яний покрив складається переважно з підмаренника запашного, карпатських дзвоників, зубниці бульбистої. Трапляється рідкісна альпійська айстра. Тваринний світ не менш різноманітний: ведмеді, рисі, лисиці, куниці, лісові коти, сарни, дикі кабани, різні види кажанів, беркутів та дятлів.

Найвища точка масиву — гора Лисина (1409 м), з якої розгортаються приголомшливі навколишні краєвиди. Назва гори пов’язана з її рівнинною поверхнею — плато, яке розташовується на вершині.

Чорногірський заповідний масив

Заповідник розташований на західному та південному схилах Чорногірського хребта та сягає за площею понад 16 000 гектарів. На території масиву панує помірно континентальний клімат, випадає багато опадів, які живлять численні притоки річки Білої Тиси. Найвища точка Чорногірського заповідника Карпат — славнозвісна гора Говерла (2061 м).

Тут переважають змішані ліси — хвойні та листяні дерева, а високо в горах трапляються смеречники. Величні ліси майже позбавлені впливу людини — вони ростуть та розвиваються природним чином. Серед їхніх мешканців — ведмеді, рисі, альпійські снігурки, рідкісні тинівки, трипалі дятли, глухарі, дрозди, корольки. Після давнього зледеніння в горах утворились озера:

  • Брескул — розташоване на висоті 1750 м з прозорою слабо мінералізованою водою, місце проживання рідкісних тритонів;
  • Верхнє озеро — найглибша в цьому районі водойма з кришталево чистою водою;
  • Бребенескул — найвище озеро (1801 м) з прозорою блакитною водою.

«Зачарований край»

Це національний природний парк у Хустському районі. Його територія займає понад 6000 гектарів. Досить молодий заповідник, створений у 2009 році, який має важливе наукове, оздоровче та природоохоронне значення.

Тут протікає річка Боржава — притока Тиси, а також розташоване відоме сфагнове болото «Чорні Багна» (вважається гідрологічною пам’яткою природи). У природному парку трапляється багато рідкісних рослин: водянка, вереск звичайний, росичка, сашник іржавий, болотяна журавлина та інші. На території заповідника ростуть вікові буки, зачаровують унікальні гірські ландшафти туристів на науковців з усього світу.

Природний парк «Зачарована долина» дійсно відповідає своїй назві, приголомшуючи відвідувачів дивовижними творіннями природи та часу: велетенськими скелями різних форм, які за обрисами нагадують старовинні замки, гігантські піраміди, тварин, людей та фантастичних істот. Узимку сюди приїздять туристи для заняття гірськолижним спортом, влітку — для відпочинку на лоні розкішної природи. Туризм та використання рекреаційних ресурсів природного парку ще тільки розвиваються, але мають великі перспективи в майбутньому.

Туристична інфраструктура містить еколого-пізнавальні маршрути протяжністю понад 36 кілометрів. Сьогодні відкриті 6 піших маршрутів, серед яких є закільцьовані та радіальні. Вони облаштовані спеціальними стендами з інформацією для туристів, місцями для відпочинку, вказівними знаками. Поблизу заповідника розташовані оздоровчі комплекси, агрооселі та приватні будівлі, які можуть розміщувати туристів. Крім того, інфраструктура має кафе, ресторанчики та бари, які радо вітають усіх відвідувачів.

Національний природний парк Синевир

Багато хто чув про чудесне карпатське озеро Синевир, але побувати в однойменному природному парку варто не тільки заради нього. Національний заповідник розташований у верхів’ях двох місцевих річок та займає площу понад 40 000 гектарів. Він поділений на кілька функціональних зон:

  • заповідна;
  • рекреаційна з туристичними маршрутами;
  • господарська.

Природний парк відзначається крутосхилим рельєфом, глибокими долинами річок, гірськими осипищами та буковими пралісами, які віднесені до світової спадщини ЮНЕСКО. Рослинний світ Синевира дуже різноманітний: висячі трав’яні болота, хвойні ліси, смеречники, букові лісостани та багато рідкісних представників флори. У заповіднику живуть бурі ведмеді, вовки, дикі вепри, куниці, горностаї, видри, олені, козулі, рябчики, глухарі, сови, білі та чорні лелеки, дятли, дикі качки та інші представники тваринного світу.

Національний природний парк Вижницький

Розташований у Покутсько-Буковинських Карпатах і сягає за площею майже 8000 гектарів. У заповіднику панує достатньо м’який клімат, завдяки чому він став домівкою для багатьох теплолюбних рослин. Корінні ліси змішаного типу складаються переважно з буків та ялиць. Також тут є гори та виняткові водоспади, мінеральні цілющі джерела, різноманітний тваринний та рослинний світ.

Природний заповідник Ґорґани

Розташований у центральній частині українських Карпат — в Івано-Франківській області та займає площу 5344 гектарів. Масив простягається від долини річки Прут до Мізунки. Його назва походить від найменування скельних уламків — «ґорґанів» (також їх називають «греготами»), які трапляються тут великими розсипами. На території парку є рідкісні праліси кедрової та альпійської сосни, багато видів рослин, занесених до Червоної книги (язичок зелений, зозулині сльози, аконіт строкатий та інші). У заповіднику мешкають 45 видів ссавців, серед яких благородні олені, дикі вепри, вивірки, зайці, ведмеді, рисі, куниці, видри, тхори та інші.

Міжнародний біосферний заповідник Східні Карпати

Міжнародний заповідний об’єкт простягається на 208 000 гектарів та складається з кількох національних та ландшафтних парків — українських, польських та словацьких. Природоохоронні території України у складі заповідника — це Надсянський ландшафтний парк на Львівщині, а також Ужанський національний парк на Закарпатті.

Українські Карпати — це унікальна місцевість, наповнена силою та магією природи. Неймовірна краса та велич карпатських гір нікого не залишають байдужим, вражаючи розкішними краєвидами, кришталево чистим повітрям та цілющою водою, віковими пралісами, різноманітним рослинним та тваринним світом. Туристи з усіх куточків планети приїжджають сюди, щоб відпочити від метушні, оздоровитися, надихнутись красою природи та побути у справжній казці. Не гайте часу і вирушайте до дивовижних карпатських парків та заповідників у фантастичну подорож! Усе, що вам треба, — це обрати маршрут, зібрати речі та забронювати номер в готелі для проживання.

 

Поділитися