stara pravda logo horis 1

Як підготуватися до походу в гори: що брати з собою?

20 Липня 2021

Похід у гори — незабутня пригода, здатна подарувати рекордну кількість позитивних вражень. Але якщо досвіду в пішому туризмі у вас мало, важливо приділити достатньо уваги підготуванням. В іншому випадку довгоочікувана відпустка здатна перетворитися на тортури. Розглянемо детальніше, що потрібно знати про похід у гори і як правильно зібрати рюкзак.

Почнемо від початку

Підготовка до походу в гори — це не тільки збір речей. Планувати поїздку необхідно заздалегідь. В ідеалі для цього варто виділити цілий рік, але експрес-підготовку можна провести за пару місяців до запланованого від’їзду. Готуючи похід для новачків, важливо пройти всі основні етапи.

  • Розробка маршруту — залежить від кількості днів відпустки, рівня фізичної підготовки учасників, пори року, ваших особистих переваг. Позначте на мапі весь маршрут походу та стоянки для ночівлі/днювання. Враховуйте, що у випадку походу  прикордонними територіями потрібно буде заздалегідь отримати дозвіл. При вході в зону заповідника необхідно внести встановлену плату.
  • Затвердження складу групи — необхідно точно визначити, хто братиме участь у поході.
  • Підготовка продуктової розкладки — докладне меню з розрахунком продуктів у грамах на кожну людину. Також передбачте, скільки води кожен учасник походу повинен буде нести, де поповнювати запаси, щоб вистачало на втамування спраги та приготування їжі.
  • Підготовка спорядження — важливо заздалегідь вибрати рюкзак, намет, килимок, газовий пальник (в комплекті з балоном). Все це можна орендувати, якщо не впевнені, що обладнання стане в нагоді у подальшому. Краще купити/орендувати спорядження мінімум за пару днів до виїзду, щоб встигнути навчитися ним користуватися, відрегулювати під себе. Додатково запакуйте кухонне приладдя: один або кілька казанків для групи, миску, чашку, ложку для кожного учасника.

  • Збір аптечки — в походи для новачків і досвідчених туристів необхідно брати два комплекти засобів першої допомоги. Перший — загальний для всієї групи, другий — індивідуальний. У персональну аптечку повинні входити ліки конкретно від ваших хронічних захворювань.
  • Підготовка одягу та взуття — з собою слід брати лише необхідний мінімум речей, який ми розглянемо докладніше далі.

Підготовка, про яку всі забувають

Що взяти в гори? Захоплюючись цим питанням, більшість людей забувають упевнитися в тому, що похід буде їм по силах! Звичайно, займатися спортом, вести активний спосіб життя бажано постійно. Але якщо на це категорично не вистачає часу або мотивації, займіться тренуваннями хоча б за пару місяців перед поїздкою в гори.

Це допоможе легше пережити прийдешні фізичні навантаження й отримати максимум задоволення від походу. Складно очікувати, що чудові краєвиди, природні панорами та яскраві заходи зворушать мандрівника, який задихається, піднімаючись стежкою з рюкзаком.

При підготовці до походу приділіть увагу розвитку витривалості та фізичної сили (але не набору м’язової маси). Для цього прекрасно підходять біг, катання на велосипеді, присідання, віджимання, підтягування, скручування для преса. Починаючи з мінімальних навантажень, поступово підвищуйте їх. Займатися можна і в домашніх умовах.

Незадовго до поїздки пройдіть медичний огляд, здайте основні аналізи. Це допоможе діагностувати і пролікувати захворювання, про які ви не здогадувались (на ранніх стадіях) або «підлатати» хронічні проблеми.

Збираємо спорядження для походу в Карпати

Умови походу і список екіпіровки залежать від кліматичних умов, місцевої інфраструктури і безлічі інших чинників. Розглянемо перелік спорядження, яке буде потрібно вам при виїзді в Карпати — найдоступніші для українського туриста гори.

Базовий список

Все для походу в гори можна умовно розділити на два списки: базове спорядження, яке знадобиться в будь-якому випадку, і сезонні речі.

  • Рюкзак

Для одноденного сходження, наприклад, від «Заросляка» на Говерлу і назад, достатньо невеликого рюкзака на 20–35 л, куди вміститься легкий перекус, запас води і потрібні в дорозі дрібниці. Модель на 40–50 л підійде для походів на кілька днів. З 60–80 л можна сміливо відправлятися в гори на термін до 7 днів. Для більш тривалого маршруту потрібна вже експедиційна модель ємністю до 100 л, але приготуйтеся до того, що нести її буде дуже важко.

Досвідчені туристи примудряються місяцями подорожувати з рюкзаками 40–60 л, використовуючи найлегше в своєму класі спорядження (і тому — найдорожче) і, поповнюючи запаси провізії не менше, ніж раз в 5–7 днів. Але це більшою мірою стосується «вільних художників», які зробили подорожі своїм стилем життя.

Вибирайте рюкзак, який має пояс на стегнах для рівномірного розподілу навантаження. Новачкам варто почати з анатомічних моделей з м’якими вставками на спині. Максимально легкі безкаркасні моделі вимагають вміння бездоганно пакувати все, що потрібно брати в гори. Заздалегідь слід відрегулювати довжину лямок і пояса, довжину строп, потренуйтеся також правильно складати речі.

  • Намет

Переважніше брати двошаровий всесезонний намет з легким каркасом. Такі моделі не дешеві, але їх легко взяти в оренду. Відмовтеся від тонких китайських наметів — перші ж роси промочать тканину наскрізь. Рибальські моделі занадто важкі та громіздкі, нести їх в гори буде важко.

  • Спальний мішок

Його теж можна орендувати. Краще брати якомога легшу модель (до 2 кг). Зверніть увагу на рекомендований виробником температурний режим — середній з трьох зазначених на ярлику. Для літнього походу Карпатами підійде спальник з температурою комфорту від 0 до +5 градусів — вночі в горах досить прохолодно.

Для міжсезоння підійде модель з температурою комфорту -7 … -12 градусів. У зимовий похід краще вирушати зі спальником, температура комфорту якого знаходиться на рівні -20 градусів. Не лякайтесь таких значень — в Карпатах не настільки холодно, але через підвищену вологість температура там відчувається дещо інакше.

  • Килимок

Завжди входить до списку того, що потрібно в похід у гори. Цей елемент спорядження забезпечить комфортний сон, незважаючи на кам’янистий ґрунт, хорошу теплоізоляцію. Економ-варіант — каремат з ЕВА товщиною від 0,8 см. Більш дорогі килимки, що складаються гармошкою, забезпечують кращу теплоізоляцію і економію простору в рюкзаку.

Максимальний рівень комфорту здатні забезпечити спеціальні надувні і самонадувні моделі. Маючи товщину від 2,5 см, вони забезпечують ефективну теплоізоляцію, згладжують нерівності рельєфу. Сон на такому килимку гарантовано забезпечить якісний відпочинок.

 

  • Сидушка

Компактний «побратим» килимка. Сидушка дозволяє влаштуватися на короткий привал або ранкове чаювання без необхідності діставати килимок і розкладати рюкзак. Оптимальними вважаються найдешевші «пінки», які не бояться колючих гілок, легко переносять контакт з брудом.

  • Черевики

Демісезонні трекінгові черевики — універсальний варіант, що підійде навіть для літніх і зимових походів. Хоча це взуття не має утеплювача, верх з використанням високотехнологічних мембран досить ефективно підтримує відповідний мікроклімат. Але головна перевага трекінгових моделей — фіксація надп’ятково-гомілкового суглоба. Це захищає мандрівника від травм, дозволяє зменшити відчуття втоми ввечері.

В крайньому випадку для демісезонних і зимових виходів можна використовувати звичайні черевики з водонепроникним верхом і «чіпкою» підошвою. Для літнього походу прийнятні міцні зручні кросівки з вираженим протектором.

  • Ліхтарик

Увечері в горах стрімко темніє, тому будьте певні — ліхтариком доведеться користуватися щодня. Найзручніші налобні моделі, які залишають руки вільними. Роздумуючи, що взяти з собою в похід у гори, зупиніть свій вибір на компактних світлодіодних ліхтариках, які витрачають енергію дуже економно — комплекту батарей може вистачити не на один похід. Хоча запасні джерела живлення на всякий випадок взяти варто.

  • Мапа

У похід для початківців або досвідчених туристів слід захопити карту, навіть якщо ви володієте чудовою фотографічною пам’яттю. Придбайте класичну паперову версію, на якій можна буде зробити всі необхідні позначки. Розраховувати на електронну карту, завантажену в планшет, що стрімко розряджається, не варто, а GPS-навігатор підходить тільки як допоміжний інструмент.

  • Газова лампа

Багаття — романтичний символ похідного життя. На ньому виходить ароматна їжа, а теплом полум’я можна зігріватися довгими вечорами. Однак в реальності необхідно дотримуватися суворих заходів безпеки при розведенні вогню, вибирати для цього тільки готові кострища і терпляче збирати сухий бурелом.

Якщо ви хочете прискорити й спростити приготування їжі, мати можливість закип’ятити воду, незалежно від погоди, вибирайте газове обладнання. У комплект входять балон і пальник. Паливо в компактній упаковці продається в будь-якому туристичному магазині і витрачається дуже економно. Користуватися таким обладнанням необхідно охайно, але воно повністю розв’язує проблему розведення вогню для приготування їжі і гарячих напоїв, а також дозволяє вберегти ліс від випадкових пожеж. Для зимового походу варто вибрати рідкопаливний пальник або реактор.

Такий «кухонний» комплект обов’язково повинен входити до списку того, що потрібно взяти з собою в похід в гори або будь-якого іншого виїзду на природу з ночівлею. А багаття можна розводити на регулярних стоянках «для душі».

Додатково до числа обов’язкових особистих речей, які знадобляться в будь-якому поході, відносяться:

  • сонцезахисні окуляри;
  • гігієнічний комплект (зубна щітка та паста, мило, туалетний папір);
  • гермомешок для речей і техніки (можна замінити щільним поліетиленовим пакетом);
  • документи у водонепроникному чохлі;
  • сонцезахисний крем з SPF 50;
  • гігієнічна помада;
  • ємність для води на 1,5–2 л;
  • індивідуальна аптечка;
  • компактний рушник (краще з мікрофібри або іншої тканини, що швидко сохне).

 

Вирішуючи, що брати з собою в похід у гори, варто обійтися наведеним списком. Не варто включати в нього велику кількість косметичних засобів, електроніки та інших необов’язкових речей. Вони лише збільшують ваш рюкзак.

Додаткові речі для літнього походу в Карпати

Щоб жодна погода не застала вас зненацька, потрібно заздалегідь визначитися, що взяти в похід у гори влітку, крім обов’язкового спорядження:

  • легку куртку для захисту від вологи та вітру;
  • непромокальне пончо або дощовик;
  • легкі шорти та довгі штани з синтетичної тканини (ідеальним варіантом стануть штани-трансформери);
  • футболки з розрахунку 1–2 шт. на кожні 4 дні;
  • панаму або кепку;
  • флісову кофту/светр;
  • термобілизна або комплект з легких штанів і футболки для сну;
  • шкарпетки (3–4 пари тонких і 1 пара теплих для сну);
  • потрібну кількість змін білизни;
  • сланці, сандалі або легкі дихаючі кросівки для табору.

Додаткові речі для зимового походу в Карпати

Якщо ваш похідний досвід малий, починати з зимової подорожі в Карпати не рекомендується. Для тих же, хто впевнений у своїх силах, радимо взяти такий список речей:

  • пухівка;
  • щільна куртка або лижна куртка;
  • два комплекти термобілизни (синтетичне для денного переходу, вовняне — для сну);
  • теплі трекінгові шкарпетки — 3–4 пари і 1 окрема для сну;
  • туристичні гамаші / бахіли / ліхтарики;
  • мембранні штани (утеплені мембранні або тонкі мембранні + флісові);
  • кофта з флісу або полартека;
  • тепла шапка;
  • бафф або шарф;
  • лижні рукавички — 2 пари;
  • снігоступи і / або «кішки»;
  • потрібну кількість комплектів білизни.

Додаткові демісезонні речі для Карпат

У травні або жовтні в Карпатах не так багато туристів, тому ви зможете сповна насолодитися усамітненим відпочинком. Однак погода в цей час любить підносити сюрпризи. Тож, крім спорядження, беріть з собою:

  • штормовку або щільну мембранну куртку;
  • тонку пухівку або теплий жилет;
  • штани флісові та мембранні (або з щільної синтетичної тканини);
  • теплу шапку;
  • два комплекти термобілизни (синтетичний для денного переходу, вовняний для сну);
  • одну пару флісових рукавичок і одну — вітрозахисних;
  • туристичні гамаші / бахіли / ліхтарики;
  • комплект шкарпеток і білизни з «літнього списку»;
  • кросівки для табору.

Збираємо аптечку

Щоб зрозуміти, що брати в похід у Карпати з ліків, необхідно врахувати, з якими проблемами можна зіткнутися в польових умовах. Найчастіше — це травми і біль у суглобах/м’язах, застуда, комарині укуси (влітку), алергічні реакції, порізи, нетравлення шлунку.

Тому, список того, що потрібно взяти в похід в гори, досить різноманітний:

  • препарати від ваших хронічних захворювань;
  • стерильні бинт і вата;
  • еластичний бинт 1 шт. або за кількістю проблемних суглобів;
  • йод у вигляді олівця;
  • перекис водню;
  • легкі знеболювальні;
  • бактерицидний лейкопластир;
  • жарознижувальні засоби в порошку (типу «Фервекс»);
  • льодяники від болю в горлі;
  • судинозвужувальні краплі для носа;
  • шлунково-кишкові сорбенти (наприклад, «Атоксіл») і ферменти (типу «Мезиму»);
  • антибіотики широкого спектру дії;
  • знеболювальна мазь;
  • термометр (моделі без ртуті).

Як спростити підготовку до походу в гори?

Якщо повноцінна підготовка до походу в гори здається вам об’ємною та стомлюючою, не обов’язково відмовлятися від поїздки в Карпати! Є сенс підшукати затишний готель або котедж недалеко від основних природних і культурних пам’яток краю. Це дозволить здійснювати одноденні, але насичені враженнями виходи з мінімальною кількістю речей, припасів. Одночасно ви зможете насолоджуватися усіма благами цивілізації, не ламаючи голову над тим, яке спорядження потрібно взяти для походу.

 

Поділитися