stara pravda logo horis 1

Відпочинок в Карпатах з дітьми: захоплююча подорож в будь-яку пору року

06 Липня 2021

Хочеться втекти від пилу і метушні великого міста, щоб провести час з сім’єю? Відпочинок в Карпатах з дітьми стане прекрасним рішенням! Це унікальний кліматичний курорт, де легко організувати дозвілля і набратися сил на весь наступний рік. Щоб сімейна поїздка принесла максимум вражень, ми склали для вас огляд варіантів відпочинку.

Чому Карпати?

Сімейний відпочинок у Карпатах з дітьми варто вибрати з кількох причин.

  1. М’який клімат — в українських горах погода сприяє неспішному відпочинку. М’яка сніжна зима переносить у справжню новорічну казку, а навесні схили Карпат вкриваються густим килимом первоцвітів. Влітку тут не буває виснажливої ​​спеки, а восени настає пора прохолоди, розлитої серед золотавого лісу.
  2. Природна краса — якщо ваша дитина ніколи не бачила гір, це видовище стане для неї незабутнім враженням. Вкриті віковими лісами схили перемежовуються туманними полонинами, у багатьох місцях вільно пасуться коні. Природа тут налаштовує на споглядання і безтурботне проведення часу.
  3. Великий вибір активностей і розваг — сімейний відпочинок у Карпатах набирає популярність, тому місцева інфраструктура активно підлаштовується під потреби гостей всіх вікових категорій. Тут є чим зайнятися в будь-яку пору року — в дитини не залишиться часу сумувати за домівкою!
  4. Доступні ціни — поїздка обійдеться дешевше більшості варіантів відпочинку на морі або подорожей за кордон. Найбільшої економії можна досягти в «низький» сезон, який припадає на більшу частину весни і осені.
  5. Оздоровчі програми — у Карпатах відкрито понад 400 мінеральних джерел, є місця видобутку лікувальної грязі (пелоїди). Тут розташовано кілька бальнеологічних курортів, безліч санаторіїв, в тому числі дитячих.

Зимовий відпочинок з дитиною в Карпатах

Відпочинок у Карпатах з дітьми взимку найкраще проводити на таких гірськолижних курортах як Буковель. Вони орієнтовані на комплексне обслуговування і пропонують сім’ям безліч розваг. Тут великий вибір спусків різної складності, є навіть дитячі лижні школи, де малюка навчать кататися з нуля.

Зазвичай поїздки в зимові Карпати планують сім’ї з дітьми старше 4-х років. Підлітки, крім лиж і сноубордів, оцінять купання в гарячих чанах або джакузі, розслабляючий масаж. Готелі, такі як «Стара Правда», додатково облаштовують дитячі ігрові кімнати. Тут є, де побігати з новими друзями або провести час за пригодами в PlayStation.

Вирішуючи, коли і де відпочити в Карпатах з дітьми, враховуйте — сніг випадає тут вже у листопаді. В цей час температура повітря опускається ближче до нульових позначок. З грудня по березень стовпчик термометра коливається в межах + 5 … -5 градусів. Це забезпечує прекрасні умови для катання на лижах. Планувати відпустку краще на березень: багато снігу, безліч ясних сонячних днів, а пік сезону вже позаду. В цей же час готелі та ресторани, прокати обладнання знижують ціни.

Весняний відпочинок з дитиною в Карпатах

Місце для відпочинку в Карпатах з дітьми навесні варто вибирати, виходячи з дат поїздки. У березні тут триває зимовий сезон, а у квітні в передгір’ях встановлюється тепла погода. Цей місяць зазвичай обирають батьки з дітьми від 2 років. Ви можете вибрати номер в одному з готелів або окремий котедж за доступною ціною. У цю пору року на відталих галявинах починається цвітіння карпатських крокусів і нарцисів, а температура повітря досягає +15 градусів.

Особливо гарний відпочинок з дітьми в Карпатах у травні. Сніг повністю сходить, схили покриваються пухнастою травою, що дозволяє оселитися серед справжніх гір, наприклад, у Буковелі. Триває сезон квітів, бурхливі річки стають особливо мальовничими, а кількість сонячних днів збільшується. Повітря прогрівається до + 18 … + 24 градусів залежно від висоти.

Весна чудово підходить для піших і кінних прогулянок. У травні відкривається частина літніх атракціонів, наприклад, деякі види зіп-лайн, катання на катамарані. Також чекають гостей розважальні та етно-парки, такі як «Гуцул Ленд». Тут є контактний зоопарк, організовані творчі майстер-класи, фотозони і багато інших цікавих варіантів дозвілля. Відвідування розважального парку припаде до смаку діткам від 3 років. Зверніть увагу, що зазвичай вхід для малюків до 6 років безкоштовний, а дітлахи до 12 років можуть пройти за пільговим квитком. Щоб не довелося нудьгувати, варто вибирати сімейні курорти, в числі яких Буковель.

Літній відпочинок з дітьми в Карпатах

Відпочинок у Карпатах влітку з дітьми — прекрасний вибір, незалежно від віку молодших членів родини! Саме в цю пору року відкривається максимум атракціонів і розваг. У червні відносно високий рівень опадів: з 30 днів 1–2 тижні йтимуть дощі. Зате температура повітря навіть високо в горах піднімається до позначки + 20 … + 22 градусів.

У липні дощів менше, а повітря прогрівається до + 25 … + 28 градусів. Одним з найбільш сприятливих місяців залишається серпень: опадів мало, а денна температура коливається від +20 до +30 градусів залежно від висоти, на якій розташований обраний вами курорт. Чим вище знаходиться готель / база відпочинку, тим менша спека.

Відпочинок в Карпатах з дітьми в приватному секторі або готелі на сімейному курорті відкриває такі можливості для дозвілля:

  • купання в басейні або відкритих водоймах (наприклад, озеро Молодості в Буковелі);
  • катання на оглядових підйомниках;
  • піші та кінні прогулянки;
  • відкриті ігрові та спортивні майданчики;
  • катання на тюбингу, підвісних атракціонах (зіп-лайн, мотузкові парки);
  • сплав на байдарках або прогулянки на катамаранах;
  • прокат велосипедів, картингу, квадроциклів, гідроциклів, джипів;
  • відвідування місцевих сироварень, знайомство з гастрономічними традиціями Західної України;
  • поїздки в музеї і старовинні замки краю;
  • відвідування тематичних розважальних парків, які ознайомлюють з місцевою культурою та історією.

Вибираючи відпочинок з дітьми в Карпатах влітку, ви можете спланувати дозвілля самостійно або скористатися готовими пропозиціями. Наприклад, готелі нерідко організовують виїзні екскурсії, прогулянки верхи. Адміністратор готелю завжди готовий підказати, які атракціони, кафе і ресторани варто відвідати, як дістатися до обраного вами музею.

Відпочинок у дитячому таборі

Якщо важко спланувати відпочинок з дітьми в Карпатах, ви можете відправити в подорож тільки наймолодших членів сім’ї. Тут працює цілий ряд дитячих таборів, готових зробити канікули вашого чада яскравими і цікавими. Заїзди починаються з приходом літніх канікул. Путівка обов’язково включає харчування 4–5 разів на день, розважальну і педагогічну програму, медичне обслуговування, проживання в комфортних умовах, екскурсії, пізнавальні та навчальні заходи.

Деякі табори пропонують додаткові оздоровчі процедури, вивчення англійської мови і інші бонуси. Правда, все це підвищує вартість путівки. У таборі дитина зможе знайти нових друзів, навчитися командній взаємодії та, звичайно ж, весело провести час.

Санаторний відпочинок для дітей

Перебування в горах саме по собі здійснює потужний оздоровчий ефект: велика кількість лісів, відсутність промислових підприємств роблять повітря і воду тут особливо чистими. Наприклад, концентрація кисню в Карпатах у 8–10 разів вище, ніж у місті, і в 2–3 рази більше, ніж на морському узбережжі. Іонізоване повітря додає енергії, покращує настрій, позитивно впливає на самопочуття людей з бронхіальною астмою, хронічним бронхітом, легеневим туберкульозом.

Поїздка в санаторії в Карпатах з дітьми — гарне рішення, якщо дитина потребує оздоровлення. Тут знаходяться відомі на весь світ бальнеологічні і мінеральні курорти. Спеціалізовані дитячі санаторії мають у своєму розпорядженні найбільш сучасне обладнання і природні ресурси для лікування, реабілітації після перенесених травм або захворювань.

  • Берегово — термальний курорт, де знаходяться джерела хлоридно-натрієвої води. Тут розроблені програми лікування опорно-рухового апарата і нервової системи.
  • Трускавець — місце виходу на поверхню озокериту і мінеральних вод (в тому числі знаменитої «Нафтусі»). Тут розташовуються санаторії, спеціалізація яких — лікування травної системи.
  • Моршин — більш спокійний і менш дорогий курорт у порівнянні з Трускавцем. Тутешні медичні установи також пропонують лікування органів травлення.
  • Свалява — місце виходу на поверхню таких мінеральних вод як «Поляна Квасова», «Свалява», «Поляна Купель», «Лужанська-7» і «Лужанська-4». Тут лікують захворювання травної, серцево-судинної, сечостатевої та дихальної систем. Є також оздоровчі програми для діабетиків.
  • Шаян — тут видобувається мінеральна вода «Шаянська», яка за цінністю не поступається «Нарзану» та «Боржомі». У цих місцях лікують захворювання травного тракту, ротової порожнини, опорно-рухового апарату, порушення обміну речовин, гінекологічні захворювання, патології ЛОР-органів і видільної системи.
  • Солотвино — поїхати сюди в Карпати з дітьми варто, якщо в сім’ї є діти, які страждають від проблем з дихальною системою. Тут розташовані соляні шахти глибиною до 200 метрів, перебування в яких рекомендовано людям з бронхіальною астмою та іншими ЛОР-захворюваннями. Також проводиться лікування з використанням місцевих грязей і ропи, що актуально при шкірних проблемах, порушеннях нервової системи, патологіях опорно-рухового апарату.

Що покласти у валізу для дитини перед поїздкою в Карпати?

Підбираючи кращі місця в Карпатах для відпочинку з дітьми, не забувайте про список речей. Він буде істотно відрізнятися від того, який ви берете на море або в село до бабусі. Щоб дитина відчувала себе комфортно і була готова до будь-якої погоди, беріть:

  • декілька змін сезонного одягу;
  • теплі речі (актуальні навіть у літню пору, адже вечорами в горах буває особливо прохолодно);
  • вітровку та дощовик;
  • тонкі теплі шкарпетки;
  • легке взуття, а також гумові чобітки або вологостійкі черевики;
  • головний убір;
  • купальник / плавки.

 

Який формат відпочинку вибрати?

Отже, поїздка в гори може бути спланована в одному з трьох форматів, кожен з яких має свої переваги.

  • Сімейний відпочинок в Карпатах з дитиною — універсальний варіант, за якого всі учасники подорожі отримають максимум позитивних вражень. Відпустку можна спланувати на будь-яку пору року, підбираючи локацію з кращого погодою і вибором розваг. Влітку можна оселитися з дітьми в приватному секторі або на базі відпочинку в Карпатах, але найзручнішим варіантом залишається готель.
  • Дитячий табір — підходить сім’ям, які з різних причин не їдуть на відпочинок всім складом. Батьки можуть бути впевнені в безпеці дитини, цікавій розважальній програмі і правильному харчуванні для неї. Деякі табори пропонують об’єднати відпочинок з навчанням. Це хороший вибір для літніх канікул.
  • Санаторний відпочинок — підходить сім’ям, де дитина потребує оздоровлення. Це хороший спосіб поєднати приємне з корисним, адже батьки не тільки зможуть провести час з малюком на процедурах, але і організувати розважальну програму. Це прекрасне рішення для відпочинку в Карпатах взимку з дітьми або поїздки в будь-яку іншу пору року.

Незалежно від того, який вибір ви зробите, відпустка в горах потішить вас високим рівнем сервісу і яскравими враженнями. Організувати найкращий відпочинок в Карпатах з дітьми нескладно завдяки розвиненій інфраструктурі регіону. Багато готелів пропонують послуги трансферу або надають детальну схему проїзду, якщо ви плануєте дістатись туди особистим авто. Поїздка в Карпати підходить для сімей з дітьми будь-якого віку, адже гарантовано несе користь для здоров’я і дозволяє вибрати розваги на будь-який смак: від контактних зоопарків для найменших туристів до швидкісних тролейних спусків для підлітків.

Поділитися