stara pravda logo horis 1

Особливості літнього відпочинку в Карпатах

31 Травня 2021

Укриті хмарами вершини, безкраї ліси та зелені долини Карпат ваблять своєю красою. Це прекрасне місце, що дозволяє мандрівникові насолодитися чудовими пейзажами та величним спокоєм гір. Але чи не стане нудно жителю великого міста в оточенні дикої природи? Насправді тут безліч розваг! Кожен турист, незалежно від віку та особистих уподобань, зможе знайти щось цікаве для себе.

Плануючи відпочинок в Карпатах улітку, пам’ятайте, що цей сезон у горах настає дещо пізніше. Якщо ви хочете насолодитися теплом і сухими сонячними днями, приїжджайте сюди в період з початку липня до кінця серпня. У червні та вересні відпочинку можуть завадити різкі зміни погоди.

Природні пам’ятки Карпат

Природа — саме те, заради чого варто побувати в Карпатах улітку. Кришталево чисте повітря, джерельна вода та казкові пейзажі стануть приємним контрастом для людини, яка звикла до життя в місті.

Прогулянки в горах

Говерла — візитна картка Карпат. Це найвища в Україні вершина, розташована поблизу Ворохти. Попри її гучний статус, на гору досить легко піднятися — без цього класичну програму відпочинку в Карпатах улітку не можна вважати завершеною.

Прокладена схилом стежка звивається серед ялівцевих заростей, хвойних гаїв і гірських річок. У погожий день з вершини відкривається незабутня панорама: на південний схід тягнеться масивний Чорногорський хребет, на півночі видно Івано-Франківськ, а на півдні — Сигіт-Мармароський (Румунія). Любителі пішого туризму з Говерли можуть вирушити на прилеглу гору Петрос або погуляти схилами Брескула.

До наймальовничіших маршрутів належать і Скелі Довбуша біля Яремче. Це цілий комплекс природних та історичних пам’яток. У стародавні часи тут проводились язичницькі обряди, але потім був заснований християнський чернечий скит. За часів Галицького князівства на скелях збудували оборонні укріплення. Тут розташовано багато природних печер і підземних ходів, якими користувалися гуцули під час війни.

Якщо ви хочете побувати в загадкових карпатських гротах, вирушайте в село Кривче. Тут розташована Кришталева печера, що приваблює туристів красою та незвичайним мікрокліматом. Помилуватися гігантськими сталактитами можна в гроті Романія, що знаходиться в Карпатському біосферному заповіднику. Шанувальникам пішого туризму варто додати до програми відпустки відвідування природних заповідників «Горгани», «Синевир» і «Тустань».

Озера та водоспади

Поїздка до «перлин» Карпат стане прекрасним доповненням прогулянкового маршруту. Якщо ви хочете доторкнутися до дикої природи з мінімальною кількістю піших переходів, замовте тур до тутешніх озер або водоспадів. До найвідоміших належать:

  • Синевир;
  • Лебедин;
  • Бребенескул;
  • Солотвинські озера.

 

Усього в Карпатах налічується більше ніж сто гірських водойм, що ваблять до себе холодним кришталево чистим блиском. На особливу увагу заслуговує озеро Молодості. Хоча його створено руками людини, побувати тут варто хоча б раз. Велика водойма оточена комфортабельними пляжами та спортивними майданчиками. Тут працюють школа дайвінгу, прокат гідроциклів і катамаранів, можна покататися на водних лижах або пролетіти над озером на тролеї. Це зробить літо в Карпатах незабутнім!

 

У горах на вас також чекають гучні кришталеві водоспади. Вони особливо повноводні на початку літа. До наймальовничіших належать:

  • Прутський і Смотрицькі водоспади;
  • Шипіт;
  • Манявський;
  • Пробій;
  • Кудринець.

Усі вони розташовані поруч із селами або на популярних гірських маршрутах.

Екскурсійний відпочинок

Карпати — це не тільки гарний, але й неймовірно багатий культурними традиціями регіон. Познайомитися з унікальною історичною спадщиною краю можна завдяки музеям і старовинним замкам.

  • «Гуцул Ленд» — одне з найкращих місць для сімейного відпочинку в Буковелі влітку. Це розважальний парк, присвячений культурі та історії Гуцульщини, Бойківщини та Лемківщини. Тут працюють майстерні прикладного мистецтва, художня галерея тощо.
  • Музей-сироварня «Хата-зграя» — тут можна побачити традиційний інструмент для приготування сирів і безліч старовинних предметів побуту. Є локація, де періодично проводяться майстер-класи з приготування традиційних карпатських страв і ткацтва.
  • Музеї вишиванки (Верховина) та писанки (Коломия) знайомлять з речами, в яких народне мистецтво поєднується з ремеслом. Багаті колекції демонструють старовинні техніки роботи українських майстрів і майстринь.
  • Музей гуцульської магії — тут вам розкажуть про мольфарів (карпатських знахарів), таємничі обряди, традиційні ворожіння та народні прикмети. Музей знаходиться в селищі Верховина.
  • Колочавська вузькоколійка — музей, присвячений залізниці, яка на початку позаминулого століття працювала в селі Колочава. Тут можна побачити не тільки документи та інструменти тих часів, а й справжнісінький пасажирський вагон колишньої вузькоколійки.

Складно навіть просто перерахувати тутешні музеї та виставки: майже в кожному місті та селі є цікаві екскурсійні локації. Але, щоб по-справжньому доторкнутися до прадавньої історії, вирушайте в карпатські замки.

  • Замок Паланок — система укріплень, побудована на території сучасного Мукачева в XI столітті. За період існування фортеця неодноразово перебудовувалася. Сьогодні вона повністю відреставрована, тому справляє незабутнє враження.
  • Ужгородський замок — фортеця, перші згадки про яку датуються IX століттям. Шлях до стін цієї старовинної споруди та розташованого в них краєзнавчого музею лежить мальовничими схилами Замкової гори. Фортеця височіє над історичним центром міста, тому дістатися до неї легко.
  • Палац Шенборнів — замок, зведений в XIX столітті на території колишніх мисливських угідь графів Шенборнів. Це велична споруда, прикрашена готичними баштами. Суворі та одночасно романтично прекрасні зали цього палацу бачили чимало геніїв свого часу.

 

Також не обходьте увагою Чинадіївський і Середнянський замки, оточені таємничими легендами. Усі перераховані локації пропонують захопливі екскурсійні програми в супроводі професійних гідів. Відпочинок улітку в Карпатах дарує можливість відвідати пам’ятники історії, культури та архітектури, що вражають своєю красою. Це гідна альтернатива європейським пам’яткам!

Літні розваги в готелі «Стара Правда»

Якщо ви збираєтеся приїхати в Буковель улітку, щоб розслабитися та відірватися від напружених буднів, наш готель пропонує кілька варіантів дозвілля.

 

  • SPA — з середини весни до середини осені на території «Старої Правди» працюють дві відкриті тераси з 2 басейнами та 4 джакузі. Температура води в басейнах завжди підтримується на рівні +29 °C, тому купання буде гарантовано приємним. Розслабляйтеся, насолоджуючись гірськими пейзажами. Хочеться чогось гарячішого? Відвідайте дров’яну гуцульську лазню готелю. Тут можна попаритися з дубовими віниками, викупатися в прохолодному басейні та випити запашного трав’яного чаю. Тих, хто хоче скинути з себе залишки втоми після активного дня, запрошуємо на масаж. Наші фахівці практикують лікувальні та косметичні техніки та роблять обгортання. З такої відпустки ви повернетеся оновленою людиною!
  • Кальян. Простора тераса з видом на величні Карпати, затишні крісла та ароматний тютюн. Що ще потрібно для ідеального літнього вечора?
  • Йога — вибір тих, хто вважає за краще поєднувати відпочинок з оздоровленням. Насолоджуйтеся медитативними вправами в спеціально обладнаній локації. Гірське карпатське повітря та вранішній спів птахів зарядять вас прекрасним настроєм на весь день!
  • Катання на конях. Вирушайте на прогулянку звивистими лісовими стежками верхи. Спілкування з цими благородними тваринами заряджає енергією та укріплює нервову систему. Така прогулянка сподобається не тільки дорослим, але і юним гостям готелю.

Надаєте перевагу більш активному відпочинку в Карпатах улітку? Ми точно знаємо, що запропонувати, щоб ви не нудьгували!

  • Похід на Говерлу — сходження на найвищу точку України в супроводі досвідченого гіда. Ми підбираємо оптимальний маршрут (складніше або легше) індивідуально, забезпечуємо трансфер до місця старту та назад. Можлива організація походу для одного гостя, пари або цілої групи.
  • Джипінг — розвага для тих, хто хоче поринути в пригоди! На позашляховику ви проїдете найкрасивішими та водночас важкодоступними місцями в компанії досвідченого водія. Така прогулянка під час літнього відпочинку в Буковелі залишить незабутні враження, тому припаде до душі всім членам сім’ї.
  • Оренда квадроциклів — вибір гостей, які скучили за яскравими емоціями, хочуть отримати новий незвичайний досвід і трохи адреналіну на додачу. Потужні швидкі квадроцикли прекрасно підходять для екстремальних поїздок дикими лісами. Ми забезпечуємо захисну екіпіровку та супровід інструктора.
  • Рафтинг — відмінний варіант для тих, хто хоче подивитися на красу гір з незвичайного кута та додати трохи екстриму до літа в Буковелі. Швидкі, але не дуже глибокі карпатські річки якомога краще підходять для сплаву. Рафтинг-тури проводяться згідно з усіма правилами безпеки.
  • Зіплайн Roller Coaster Zipline — захопливий атракціон для тих, хто любить швидкість. Напрямною виступає не трос, як це буває зазвичай, а спеціальна рейка. Траса кружляє на невеликій висоті серед дерев, несподівано обходячи перешкоди.
  • Зіплайн Bike zip — екстремальна, але абсолютно безпечна розвага для тих, хто хоче полоскотати собі нерви. Прокотіться по канатній дорозі, натягнутій над озером Молодості, на велосипеді! Висота траси досягає 30 м, а довжина становить понад пів кілометра. Це найдовший зіплайн у світі!
  • Політ на гелікоптері — відмінний варіант для тих, хто завжди мріяв відчути себе героєм гостросюжетного фільму. Така прогулянка дозволяє поглянути на природну красу Карпат з висоти пташиного польоту. З гелікоптера відкривається ще дивовижніша панорама, ніж з гірських вершин.
  • Стрибок з парашутом — вибір гостей, які влітку в Карпатах хочуть отримати максимальний заряд адреналіну. Дозвольте собі незабутню пригоду в оточенні величних гір. Ми забезпечуємо детальний інструктаж і все необхідне спорядження.

 

На території готелю передбачено чимало розваг і для дітей. Батьки можуть бути впевнені, що юні гості «Старої Правди» знайдуть заняття до душі. Тут обладнано дві просторі ігрові кімнати з триповерховим замком для принцес і дитячою кухнею. Безліч іграшок — від ляльок до конструкторів — зроблять дозвілля ще цікавішим. Дітям і багатьом дорослим припаде до душі приставка PlayStation. На відкритому повітрі можна пограти в пінг-понг або влаштувати жартівливе змагання на спортивному майданчику.

Як бачите, літній відпочинок у Карпатах не може бути нудним, якщо ви вибираєте готель «Стара Правда». Забронюйте ідеальний котедж або етнономер у горах, щоб відкрити для себе новий формат відпустки. Вам обов’язково захочеться повернутися сюди знову!

Поділитися