stara pravda logo horis 1

Найкрасивіші замки України: топ-10 старовинних фортифікацій

30 Серпня 2021

Замки і фортеці України — архітектурні пам’ятки, які є окрасою країни і дозволяють відвідувачам познайомитись з нашою славетною історією. Вони будувались в різні віки з оборонною метою. Одні фортеці зводили для захисту від загарбників, інші — навпаки створювалися ворогами для утримання позицій. Тому замки такі стилістично різноманітні і разом з тим величні.

Мальовничі фортеці розташовані у різних куточках країни. Їх більше сотні, але сьогодні ми пропонуємо вам рейтинг українських фортець, які збереглися в найкращому стані і є найбільш цікавими для туристів.

Відомі замки України

Вашій увазі пропонуємо такі українські замки та фортеці

Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька область)

Кам’янець-Подільська фортеця — велична будівля на Хмельниччині. Історичні свідчення вказують на те, що фортифікаційні споруди у цьому районі існували ще за часів Київської Русі, але офіційно фортеця була зведена у другій половині XIV ст. литовськими князями з роду Коріатовичів. У XV ст. укріплення потрапили під владу Польщі, а згодом — Речі Посполитої. Фортеця відігравала важливу роль у відбитті нападів турецько-татарських військ, які намагались захопити європейські землі.

У XVI ст. рідкісні дерев’яні елементи фортеці були замінені кам’яними, і її масивні стіни набули сучасного вигляду. Фортеця змінювала своїх власників кілька разів, але до XIX ст. зберігала своє воєнне значення. У 1937 році вона отримала статус музею-заповідника.

Сьогодні фортеця входить до переліку головних історико-архітектурних пам’яток України. Тут регулярно проводяться екскурсії. Щороку в травні на території фортеці святкують День міста та Міжнародний фестиваль повітряних куль.

Меджибізький замок (Хмельницька область)

Якщо вас цікавлять найвідоміші замки України, зверніть увагу на Меджибізький. Він розташований у селищі Меджибіж на Хмельниччині і збудований у стилі Ренесанс. Історія цього місця налічує кілька спроб зведення оборонних укріплень ще в XI ст., але всі вони були зруйновані монголами. Справжня фортеця була побудована литовцями у другій половині XIV ст., а в 1540 році гетьман Микола Сенявський провів серйозну реконструкцію, завдяки якій ми знаємо фортецю в тому вигляді, в якому вона є зараз.

Меджибіжжя, як і багато інших замків України, зазнало численних змін власності протягом історії, а його легенди перепліталися з романтикою та героїзмом. Цікаво, що навіть у XX столітті ця споруда мала історичну та політичну вагу — у 1917 році Павло Скоропадський організував тут український гарнізонний корпус, який успішно відбив наступ більшовиків. 

З 2004 року на території замку регулярно проводиться фестиваль «Древній Меджибіж», де можна спостерігати за змаганнями лучників, лицарськими поєдинками тощо.

Хотинська фортеця (Чернівецька область)

Хотинська фортеця в місті Хотин має давню і багату історію. Перші укріплення на цьому місці належали племенам тиверців, які почали будувати їх ще у V ст. Згодом, у XIII ст., князь Данило Галицький звів кам’яний форт на південному березі Дністра. У XV ст. фортецю захопило Молдавське князівство, яке розширило територію замку втричі. Протягом XVII ст. форт змінював власників кілька разів. Цікаво, що на початку XVIII ст. турки навіть найняли французьких військових інженерів для зведення зовнішньої оборонної лінії.

Сьогодні Хотинська фортеця стала популярною локацією для зйомок багатьох історичних фільмів, серед яких «Захар Беркут», «Тарас Бульба» та інші. Тут працює музей тортур, а місцеві гіди проводять цікаві екскурсії. На території цього замку в Україні шанувальники історичних реконструкцій відтворюють кінні бої, облоги та інші військові маневри.

Замок Любарта (Луцький замок)

Замок Любарта, відомий також як Луцький замок, розташований на Волині. Зображення цієї фортеці можна побачити на зворотному боці 200-гривневої купюри. Якщо вас цікавлять історичні замки України, обов’язково завітайте до цієї чудової пам’ятки архітектури. Її історія починається з XI ст., але кам’яні мури почали будувати у XIV ст. за правління князя Любарта. Сьогодні збереглася лише центральна цитадель, яка пропонує екскурсії та прогулянки підземеллям. На території замку працюють 4 музеї: зброї, книгодрукування, живопису та дзвонів.

Олеський замок (Львівська область)

Цей замок України, розташований поблизу селища Олесько, є одним з найстаріших пам’ятників Галіції. Фортеця, згадана у документах XIV ст., зазнала численних руйнувань та відбудов протягом своєї історії. Сьогодні на території замку розташована Львівська картинна галерея та велика колекція дерев’яної скульптури, а навколо цитаделі посаджений розкішний парк, по якому так приємно прогулятися. 

Замок Паланок (Мукачівський замок)

Замок Паланок в Закарпатській області є середньовічною фортецею з багатою історією. Тому, коли питають, які є замки в Україні, одним з перших згадують Мукачівську цитадель. Побудована у XI ст., вона мала важливе стратегічне значення. Споруджений на високому пагорбі, замок складається з трьох ярусів і має прекрасні оглядові майданчики. На його території працюють музеї живопису та історії, а також сувенірні магазини. Цікаво, що Паланок входить до списку п’яти фортець на території Європи, які ніколи не були підкорені. 

Замок Шенборнів (Закарпатська область)

Один із найкрасивіших замків України і один із небагатьох, який не використовувався для оборони. Його хоча і називають замком, насправді будівля більше нагадує палац. Зведений у 1890 році, він служив мисливською резиденцією графського роду Шенборнів. Цей елегантний ансамбль, витриманий у стилі французького Відродження, складається з 365 вікон, 12 веж, 52 димарів і 7 виходів, які відповідають кількості днів, місяців, тижнів в році і днів у тижні. Сьогодні резиденція використовується як санаторій, але туристи можуть побувати на екскурсії в камінній залі та бібліотеці, а також прогулятися територією резиденції.

Ужгородський замок (Закарпатська область)

Якщо вас цікавлять старовинні замки України, зверніть увагу на Ужгородський замок. Розташований в самому центрі міста, має давню історію. Фахівці вважають, що він був збудований у період між VII та IX ст. Побудована на високому пагорбі, фортеця була майже неприступна завдяки глибокому рову та товстим стінам. Сьогодні це місце проведення цікавих екскурсій, які дозволяють відчути атмосферу Середньовіччя. 

Дубенський замок (Рівненська область)

Дубенський замок був заснований у XV ст. князем Костянтином Острозьким. Його особливість полягає в тому, що це єдина фортеця України, побудована за двобастіонною схемою. Сьогодні частина замку перетворена на музей. Також на його території проводяться театралізовані екскурсії. Найбільш ефектною є нічна прогулянка середньовічними бастіонами, яка була визнана найкращою в Україні. 

Найбільший замок України — Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця

Аккерманська фортеця в Одеській області відома як найбільший замок в Україні. Її територія охоплює 9 га, а довжина зовнішніх стін досягає 2,5 км, що робить її найбільшою на території Європи. Розташована на березі Дністра, фортеця вражає краєвидом, який відкривається з її території. Спочатку в замку було 34 вежі, більшість з яких збереглася до наших днів. Він складається з трьох основних частин: Цивільного двору, Гарнізонного двору і Цитаделі.

Фортеця була заснована монголо-татарами у XIII ст., а пізніше перейшла під контроль генуезьких купців. Протягом історії вона перебувала під владою Османської та Російської імперій. У XIX ст. втратила своє оборонне значення і була додана до переліку культурно-історичних пам’яток. Сьогодні на території фортеці регулярно проводяться театралізовані вистави та лицарські турніри.

Готові маршрути старовинними замками України

В минулому на території України існувало майже 5000 фортець і замків, але лише близько сотні з них дійшли до наших днів у різних станах збереженості. Однак і цього достатньо, щоб організувати захоплюючі подорожі країною. Якщо ви хочете додати прогулянки замками до своєї програми відпочинку, можете скласти маршрут самостійно або скористатися готовими варіантами:

  • «Золота підкова Львівщини»: входять Старосільський, Свірський, Олеський, Підгорецький і Золочівський замки. Ви можете обрати автобусну екскурсію, яка розрахована на 10 годин, або вирушити на власному автомобілі на 2–3 дні.
  • Кам’янець-Подільський та околиці: окрім самого міста, варто відвідати Хотин, Старокостянтинів і Меджибіж. Ці місця розташовані в Хмельницькій області, але не завжди об’єднуються в один маршрут екскурсоводами.
  • Ужгород та околиці: після екскурсії Ужгородським замком можна відвідати Мукачівські й Невицькі фортифікаційні споруди, які знаходяться поруч.

Подорож до старовинних замків України — це чудовий спосіб більше дізнатися про історію країни та отримати позитивні враження. Усі фортеці пропонують захоплюючі екскурсії та проводять різноманітні фестивалі й реконструкції.

Поділитися